Напруга над Євромайданом

10.12.2013
Напруга над Євромайданом

Заблокований Хрещатик поблизу КМДА. (Юрiя САПОЖНІКОВА)

Потрапити до центру Києва вчора можна було лише на власних двох. Усе почалося в неділю, коли учасники акції протесту заблокували вулиці урядового кварталу (так званого «трикутника влади»), виставивши блокпости, намети, перекривши дороги підручними засобами та колючим дротом. Після чого одразу про себе нагадала Служба безпеки, повідомивши через прес–центр про відкриття слідчими саме 8 грудня кримінального провадження за фактом вчинення дій, спрямованих на захоплення державної влади, згідно з ч. 1. ст. 109 КК. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

А вже у понеділок до активних дій перейшло і МВС: із військової частини у Василькові вдалося вирватися спецпідрозділам Внутрішніх військ, які вже до обіду повністю оточили Майдан Незалежності, перекривши рух на головних вулицях вантажівками і підігнавши до Бессарабки пожежні машини, якi розгорнули гідранти на морозі. Відповідно, в центр столиці неможливо було потрапити ні наземним, ні підземним транспортом. Адже після появи в центрі столиці близько тисячі бійців спецпідрозділів «Тигр», «Беркут» та інших міліція перекрила станції метро «Хрещатик», «Майдан Незалежності» та «Театральну» нібито через мінування.

Згодом силовики почали коментувати пресі ситуацію. «До чергової частини столичної міліції надійшло анонімне повідомлення про замінування центральних станцій метрополітену «Хрещатик», «Майдан Незалежності» та «Театральна». Більше він нічого не сказав, кинув трубку, — повідомила «УМ» речниця столичної міліції Ольга Білик. — Тому вирішено заблокувати ці станції, там розпочали роботу вибухотехніки. Коли закінчать — сказати важко, бо дуже велика територія».

Увесь Євромайдан застиг в очікуванні можливого штурму. Мітингувальники пропускали в центр лише машини швидкої допомоги та «Укрпошти». Ще й забарикадували підземний перехід на Майдані (так звану «трубу»). Мовляв, бійців спецпідрозділів можуть організовано привезти для розгону саме на метро. Зауважимо, що у найкритичніший момент серед протестувальників з’явилися дипломати з іноземних посольств. Тож, можливо, саме їх поява змусила когось у високих кабінетах відмовитися від штурму або призупинити «зачистку» від мітингарів будівель КМДА та Будинку профспілок? Адже саме неподалік цих установ концентрація міліцейських спецпідрозділів була найвищою.

Додав напруги «регіонал» Володимир Олійник, який заявив, що правоохоронці можуть застосувати «адекватні» силові методи при розблокуванні будівлі столичної мерії в разі опору. Мовляв, розблоковувати дозволяє відповідне рішення суду. Сумнівів у підготовці до зачистки Майдану не було й у лідерів опозиції. «Ми зараз будемо боронити наш Майдан», — заявив Арсеній Яценюк. А Віталій Кличко підійшов до бійців спецпідрозділів і попередив їх про відповідальність за таку зачистку. На думку лідера партії УДАР, оточення Майдану бійцями ВВ — психологічний тиск на мітингувальників.

«Ми закликаємо всіх терміново прибути на Майдан. Чим більше нас тут буде, тим швидше ми зірвемо плани влади. Я закликаю негайно всіх прийти на Майдан Незалежності», — заявив Кличко.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок теж закликав мітингувальників у центрі Києва не панікувати через появу Внутрішніх військ, бо підтягнутих сил міліції не вистачить для розгону Майдану. «Зараз у Києві стільки міжнародних спостерігачів, що влада не піде на силовий розгін Майдану», — заспокоїв пан Тягнибок.

Слова «свободівця» певною мірою підтвердив і перший заступник начальника штабу ВВ Олександр Олещенко. Мовляв, Внутрішні війська не мають завдання зачищати акцію протесту на Майдані, а мають на меті лише охорону громадського порядку.

Певний час між правоохоронцями і протестувальниками відбувалося лише психологічне протистояння. Важко сказати, чи планувала влада штурм, чи просто вирішила пограти м’язами, але в окремих точках люди почали оточувати самих правоохоронців. Мовляв, ви охороняєте громадський порядок, а ми вас — від можливих провокаторів.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>