Якби вали уміли говорити...

10.12.2013
Якби вали уміли говорити...

Стіни Володимир–Волинської тюрми бачили й чули багато страждань. (автора.)

Учора в місті Володимир–Волинський відбулося перезахоронення останків понад трьох сотень поляків, знайдених у жовтні під час розкопок старовинного городища. Участь у цій сумній події взяли високопосадовці Республіки Польща та України, духовенство, дипломати і громадськість.

Це вже не перша страшна знахідка, на яку натрапили археологи й науковці, розкопуючи територію довкола Володимир–Волинської тюрми. Тут знайдено загалом сім поховань періоду Другої світової війни. Розстріли на цьому місці проводили як НКВС, так і нацисти. Досліджено вже чотири могили. Якщо у перших трьох були знайдені останки українців, євреїв та поляків, то в останній, четвертій, були захоронені лише польські військові. Доказом цьому стали кокарди на шапках та ґудзики з військових і поліцейських мундирів. За попередніми висновками науковців, усі вони, найімовірніше, були розстріляні НКВС пострілами в потилицю у 1940—1941 роках. Оскільки ідентифікувати загиблих дуже важко, є припущення, що це могли бути полонені, які будували бункери лінії Молотова. Таку версію оприлюднила, зокрема, польська «Газета виборча». Хоча це могли бути й в’язні місцевої тюрми, розстріляні енкавеесівцями 22 червня 1941 р. перед відступом. На Волині такі розстріли в’язнів були масовими.

Пошукові роботи на старовинному городищі продовжуватимуться, поки не знайдуть свій вічний спочинок за людськими і релігійними законами всі жертви масових розстрілів.