На Європу подивитись, себе показати

10.12.2013
На Європу подивитись, себе показати

Марічка Яремчук, кажуть, — фаворитка на «Євробаченні». (з сайта hochu.ua.)

Доки влада не може визначитись зі своїми планами стосовно Європи, Національна телекомпанія України вже рухається у цьому напрямi. Щоправда, ціль трохи менша — сцена у Копенгагені, яка, втім, на кілька днів об’єднає Європу під більш ніж двадцятьма прапорами у міжнародному музичному конкурсі. «Євробачення — 2014» відбуватиметься в Данії. До конкурсу ще 5 місяців, та вже минулого тижня, 6 грудня, Україна обрала двадцять імовірних учасників, що пройшли до фіналу національного конкурсу 21 грудня.

Півфінал, що традиційно проходить на студії Першого Національного, цьогоріч відбувся у ЖК «Новопечерські Липки». Перша думка — конкурсанти та журі злякались «Беркута», що міцним кільцем тримає «олівець» вже не перший день. Однак член журі та музичний продюсер Першого Національного Владислав Багинський запевнив у коментарі для «Медіаняні», що Євромайдан до «Євробачення» жодного стосунку не має: «У нас у телецентрі умови не дозволяють зробити журналістам і артистам добре і затишно. Ми запланували проведення відбору в «Новопечерських Липках» давно. Півтора місяця тому, коли тут ще був ремонт, я приходив подивитися приміщення. Також приїжджали наші фахівці, які перевіряли якість, чи можна тут поставити звук. Ми ж займаємося «Євробаченням», давайте робити європейські умови».

Окрім Багинського, у суддівському кріслі справедливість вершили музичний продюсер Злати Огнєвич Михайло Некрасов, програмний директор музичного каналу RU MUSIC Володимир Козлов та генеральний продюсер ЛЮКС FM Євген Фешак.

Що ж до конкурсантів, то у фіналі за право представити свою країну на євросцені змагатимуться співаки не надто зіркового статусу — у двадцятці здебільшого переможці вітчизняних вокальних шоу, як–то «Голос країни», «Х–Фактор» або «Фабрика Зірок». В очі впали: Анна Ходоровська — тендітна білявка, яка підкорила «Голос країни», блакитноокий Стас Шурінс iз «Фабрики зірок» (співак не вперше бореться за путівку на «Євробачення»), переможець «Х–Фактора» Віктор Романченко, відома донька не менш відомого батька Марічка Яремчук (минулого року 20–річна виконавиця вже мала в активі перемогу в «Голосі країни» і участь у «Новій Хвилі», тепер Марічка, кажуть, — фаворит на «Євробаченні»).

Також до фіналу пройшов дует «НеАнгели». Обох дівчат за потужний вокал називають послідовницями співачки Шер, утім відвертими постановками та фотосесіями вони також вміють підігрівати увагу, а така мода, як відомо, на «Євробаченні» минула ще за часів не надто вдалого виступу Світлани Лободи на «Євробаченні» у 2009 році. Ще одна учасниця «Нової хвилі» Тетяна Ширко, як і минулого року, пройшла у фінал. Володимир Ткаченко з першого «Х–Фактора» так само виборов путівку в фінал. Нарешті у дорослій лізі свої сили спробує Вікторія Петрик — срібна переможниця дитячого «Євробачення–2008». Цьогоріч дівчині виповнилось 16, і вона впевнено подалася на конкурс, а підтримувати її прийшла молодша та не менш зіркова сестра Анастасія Петрик, яка здобула для нас перемогу на дитячому «Євробаченні» минулого року. Серед двадцятки фіналістів також: Анатолій Шпарев, Ілларія, Євген Литвинкович, Ольга Шаніс, Таня Берг, Наталя Валевська, Ліза Вассабі, дует «Анна–Марія», Маріетта, Юлія Руднєва, Денис Любимов і Роман Полонський.

Про рівень підготовки учасників Влад Багинський відгукується неоднозначно: «У порівнянні з попередніми роками зараз хороший «ажіотаж» навколо «Євробачення» і рівень учасників сильніший. Дуже мало людей, які приходять «поспівати караоке», багато сильних вокалістів. Їх єдина проблема — відсутність хорошої пісні». Однак продюсер впевнений, що вже у травні на міжнародному конкурсі за Україну голосуватимуть, а теперішні політичні події цьому на заваді аж ніяк не стануть. «Днями ми проводили фінал дитячого «Євробачення» — саме в розпал подій Євромайдану. Так ось, європейці високо оцінили виступ Софії Тарасової. Політика і музика — це все–таки різні речі. Знаєте, коли відбивається політика на артистові? Коли ми посилаємо «Гринджоли», — відрізав Багинський.

Хто представить Україну в Копенгагені, стане відомо 21 грудня. Склад журі у фіналі буде вже іншим. Чекаємо суддівських сюрпризів, звинувачень у фальсифікаціях та плагіатах. Без них, як відомо, жоден національний відбір на «Євробачення» не обходиться.

А ТИМ ЧАСОМ...

Доки українські виконавці виборюють право співати від України, деякі співаки мітять вище: скандальна Ольга Полякова нещодавно зізналась, що буде співати за Люксембург. Щоправда, продюсер співачки поспішив «зашикати» співачку, а потім додав, що така вірогідність є, але переговори ще тривають.

Українська співачка Камалія, дружина мілліардера Мохаммада Захура, після участі у британському реаліті–шоу Meet the Russians («Знайомтесь, росіяни»), зізналась, що її британські фанати готові розгорнути цілу кампанію, аби вона представила Об’єднане Королівство на міжнародному пісенному конкурсі. Поки що далі побажань у соціальних мережах справа не зайшла, традиційно Британія визначається щодо свого учасника у березні, за два місяці до конкурсу.