Скільки даєш за душу?

06.12.2013

Більшість iз нас вважає, що десь там, за океаном чи в сусідній державі, живеться краще. Як свідчить статистика, кожна 33–я людина на Землі мігрувала зі своєї країни. Протягом останніх років більше мільйона українців віком 15—70 років працювали чи шукали роботу за кордоном. Проте ніхто чомусь не згадує відому приказку про те, що добре там, де нас нема. Всі ці шукачі кращого життя навіть не думали, що наражаються на ризик бути поневоленими, потрапити в рабство або й узагалі померти в чужому краї, так і не скуш­тувавши омріяного солодкого життя. Адже, як свідчить статистика, у світі налічується вже більше 20 мільйонів осіб, які постраждали від примусової праці (з них 1 мільйон — діти).

Торгівля людьми — це дійсно проблема для всього світу, у тому числі й для України. На жаль, наші співвітчизники досить скептично ставляться до можливості стикнутися з цією проблемою в своєму житті. Натомість факти свідчать про інше: починаючи з 1991 року, в державі налічується більше 120 тисяч жертв торгівлі людьми. Більше того, Україна все активніше стає країною призначення для торгівлі людьми і в 2012 році стала другим найбільш частим місцем людської експлуатації. Лише у 2013 році Департаментом боротьби з торгівлею людьми МВС України було зафіксовано 124 злочини у цій сфері, 103 особи потерпіли від цієї проблеми, серед них 67 жінок і 4 дитини.

Аби привернути увагу громадськості до цієї проблеми та захистити українців від поневірянь по сусідніх країнах, компанія MTV EXIT, яка була створена задля протидії рабству та експлуатації людей, презентувала вражаючий документальний фільм, заснований на реальних історіях українців — жертв торгівлі людьми. Фільм «Життя на продаж», режисером якого є лауреат багатьох кінопремій Віра Яковенко, розповідає історії трьох постраждалих: Марини, дизайнера за освітою, якій пообіцяли роботу на швейній фабриці, але опинилася вона в секс–рабстві в Москві; Оксани, продавця на ринку, яку примушували працювати по 18 годин на день; Олега, молодого будівельника, який мимоволі був змушений тяжко працювати на будівництві в Росії. «Мета цього фільму — розповісти сучасній молоді про небезпеку виїзду за кордон на заробітки. Не варто гнатися за великими грошима. Перш ніж наважитися на роботу в іншій країні, треба все перевірити та обдумати. Фільм навчає громадян, як переконатися, чи не обдурюють тебе, як можна звільнитися з рабства та на які пропозиції краще ніколи не погоджуватися», — розповідає Метт Лав, директор MTV EXIT.

Роль ведучої у фільмі виконала популярна співачка Джамала, яка відверто зізналася, що до моменту зйомок навіть не підозрювала про існування в Україні проблеми торгівлі людьми: «Я закликаю всіх переглянути цей фільм, поділитися інформацію зі своїми близькими. Якщо ми будемо знати про цю проблему, ми зможемо вберегтися від пастки експлуатації». Подивитися стрічку можна в мережі інтернет (http://youtu.be/3yGUs–F_4cE).