Діалог без альтернативи

06.12.2013
Діалог без альтернативи

Відкриття засідання Ради міністрів ОБСЄ. (Рейтер.)

Попри заклики бойкотувати засідання Ради міністрів ОБСЄ в Києві через застосування спецназом сили щодо мирних демонстрантів, учора до столиці України з’їхалися представники всіх 57 держав — членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі та 11 країн–партнерів. Зокрема, у «ювілейному», 20–му, міністерському зібранні ОБСЄ взяли участь глави МЗС Німеччини — Гідо Вестервелле, Польщі — Радослав Сікорський, Швеції — Карл Більдт, Росії — Сергій Лавров; міністр у справах Європи МЗС Великої Британії Девід Лідінгтон, заступник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд тощо.

Однією з головних тем порядку ден­ного стало обговорення подій в Україні, на тлі яких відбувається саміт. Карл Більд у своєму «Твіттері» так і написав: «Із незначним запізненням зустріч міністрів ОБСЄ у Києві починається. Але це не головна подія в місті».

Відкриваючи перший із двох днів засідання, президент парламентської ОБСЄ Ранко Крівокапіч наголосив на необхідності діалогу між владою та опозицією. «Протести допомагають закладати основи демократії в Україні і дозволяють людям мирно висловлювати думки. Будівництво демократії буває складним процесом, але немає іншої альтернативи, окрім як вести діалог між урядом, опозицією, демократичними інституціями. Треба вводити верховенство права. Я впевнений, що Україна пройде цей шлях», — цитує Крівокапіча Бі–Бі–Сі.

«Негайно розпочати діалог» закликала сторони протистояння і заступник Верховного представника ЄС із закордонних справ Хельга Шмід. Сама баронеса Кетрін Ештон до Києва не приїхала, бо, за словами її речниці Майї Косьянчич, у цей час проводила в Брюсселі переговори між Сербією та Косово.

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле наголосив, що Україна як держава, що цього року головує в ОБСЄ, «несе особливе зобов’язання захищати мирні демон­страції». «Те, що відбувається зараз в Україні, стосується нас усіх. Влада України має вибір: або прислухатися до сподівань людей, або розчарувати їх та дозволити країні скочуватися в хаос. Народ України має право обирати європейське майбутнє, краще майбутнє, — наголосила представниця Держдепу США Вікторія Нуланд, яка провела спеціальну прес–конференцію щодо побиття представників ЗМІ під час розгону акцій у Києві. — Ті, хто порушував права людини, мають отримати правосуддя, а журналісти мають бути під захистом».

Близько двадцяти журналістів із руху «Стоп цензурі!» та представників громадських організацій провели біля будівлі, де відбувалося засідання, акцію протесту проти розгону мирних демонстрацій, побиття представників преси, студентів та арештів активістів. Членам Ради ОБСЄ також продемонстрували жилети й каски, які роздають журналістам для більшої безпеки під час висвітлення «євромайданних» акцій.

Рух «Стоп цензурі!» поширив заяву із закликом до країн–учасниць засідання негайно скерувати в Київ спостерігачів ОБСЄ, які фіксували б і давали оцінку подіям в Україні.

«Просимо якнайшвидше призначити моніторингову групу, мандат якої повинен включати право перебувати в залі суду під час розгляду справ затриманих учасників мирних зібрань та журналістів для незалежної об’єктивної фіксації ходу судового засідання», — наголошується в заяві.

Як заявив Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заннієр, він особисто та Організація з безпеки і співробітництва в Європі загалом «готові допомогти пошуку діалогу між усіма сторонами в ситуації, що нині склалася в Україні».

 

НА МАЙДАНІ

Генсек ОБСЄ Ламберто Заннієр, глава МЗС Німеччини Гідо Вестервелле та, ймовірно, деякі інші учасники засідання Ради ОБСЄ в Києві відвідали майдан Незалежності, де триває акція протесту, і поспілкувалися з маніфестантами. Вестервелле також зустрівся з лідерами опозиції Арсенієм Яценюком та Віталієм Кличком. За словами очільника зовнішньо­політичного відомства ФРН, він приїхав «як європеєць до європейців». Вестервелле також запевнив, що Німеччині «геть не байдужа доля України», а двері Євросоюзу залишаються для нас відкритими: «Україна має бути на борту Європи. Нас об’єднує спільна історія, спільна культура, спільні цінності. Ми і далі хочемо вас бачити своїми партнерами».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>