Про опозицію — або добре, або нічого

06.12.2013

Безпрецедентну заяву було прийнято на засіданні незалежного Тернопільського прес–клубу, в якому взяли участь представники більшості місцевих засобів масової інформації та власкори центральних видань. У зв’язку з політичною ситуацією в Україні та у відповідь на санкціоноване центральною владою жорстоке побиття спецназівцями учасників мирного Євромайдану та журналістів, які висвітлювали київські події, тернопільська журналістська спільнота оголосила тимчасовий «надзвичайний стан» в інформаційному просторі регіону. Журналісти закликають колег накласти мораторій на висвітлення будь–якої діяльності влади, окрім тієї, яка пов’язана зi злободенними суспільно–політичними подіями, а також — утриматися «від несуттєвої і неконструктивної критики лідерів, активістів та учасників акцій протесту проти режиму Януковича».

Представники тернопільських ЗМІ звернули увагу на необхідність ретельніше перевіряти джерела інформації, щоб не поширювати провокаційні повідомлення, які спотворюють події або ж сіють паніку, страх, провокують насильство. Водночас вони засудили дії правоохоронців, причетних до побиття українських журналістів та перешкоджання їхній професійній діяльності, і заявили, що очікують на притягнення до відповідальності як їх виконавців, так і замовників.

Заяву підписали більше півсотні журналістів газет, радіо, телебачення та інтернет–видань, серед яких чимало і керівників ЗМІ. Вона відкрита для подальшого підписання.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Тернополі за фактом блокування будівлі облдержадміністрації відкрито кримінальне провадження. Як повідомляє УНІАН iз посиланням на сектор громадських зв’язків обласного управління міліції, справу за ст. 341 Кримінального кодексу («захоплення державних або громадських будівель чи споруд») порушено у зв’язку з тим, що будівлю обласної ради та ОДА було заблоковано пікетувальниками впродовж двох днів. Як наслідок, працівники цих структур не могли потрапити на роботу.

Будівлю обласної влади було розблоковано в середу після звернення прокурора Тернопільщини Геннадія Мовчана.