Провокатора викликали?

05.12.2013
Провокатора викликали?

Сторінка в мережі «ВКонтакті» одного з найманців влади.

Після кривавих сутичок із бійцями «Беркута» на Банковій минулої неділі протестувальники з Євромайдану активно шукають у своїх лавах провокаторів, які можуть підбурювати до кровопролиття і штурму державних установ. Поки що це краще виходить у журналістів, адже в пресі з’явилися фото таких осіб.

Зі знімків і відеозаписів видно, як одні й ті самi люди спочатку ніби штурмують кордон Внутрішніх військ, а потім, скориставшись димовою завісою, ховаються за шеренгами правоохоронців, доки бійці «Беркута» лупцюють мирних громадян, які намагалися не допустити штурму, але потрапили під удар.

Попри перші повідомлення МВС, що в провокаціях на Банковій брали участь кількасот членів організації «Братство» під керівництвом Дмитра Корчинського (який відомий своєю співпрацею з владою), нині речник відомства Сергій Бурлаков каже, що прізвища головного «братчика» немає у списку підозрюваних в організації безпорядків. І це при тому, що сам Корчинський в одному з інтерв’ю заявив, що підтримує дії провокаторів на Банковій. Столична прокуратура додає: учасники заворушень під адміністрацією Президента використовували гумові кийки, палиці та сльозогінний газ.

І таких прикладів безліч. Позавчора під час мітингу опозиції під стінами Верховної Ради журналісти зацікавилися невідомими чоловіками спортивної тілобудови (із синьо–жовтими стрічками протесту!), які ходили навколо парламенту групами (близько 200 чоловік) і яких спочатку навіть провели до будівлі законодавчого органу. Вдалося з’ясувати, що ці чоловіки, яких спочатку помилково сприйняли за «тітушкiв», є бійцями кримського територіального командування Внутрішніх військ. Дехто з них навіть показав посвідчення на вимогу журналістів і нардепів, інших обізнані люди впізнали завдяки оприлюдненим фото– і відео– матеріалам.

Так, серед цих чоловіків, які ходили серед демонстрантів, впізнали військовослужбовців кримського загону антитерору: сержантів ВВ Олексія Селіванова і Петра Татарова (останній є рідним братом чемпіона світу з тайського боксу Павла Татарова — нині бійця сімферопольського «Беркута», також відрядженого до Києва), командира розвідгрупи, майора Володимира Ситника та інших. За даними анонімних джерел «УП», завданням цих людей є намагання «втертися в довіру до активних учасників нинішніх подій, спроби вийти на «польових командирів», щоб вчасно попереджати систему про переміщення учасників акцій протесту і, можливо, затримувати найбільш активних».

Учора прихильники влади організували нечисельний мітинг (не більше п’ятисот чоловік) у Маріїнському парку поблизу ВР. До того ж потрапити туди могли не всі бажаючі — пройти два міліцейські кордони можна було лише за спеціальними посвідченнями. Показово, що поруч із мітингом влади перебувало близько тисячі «тітушкiв» — молодих людей спортивної статури. Такі персонажі вже давно супроводжують усі акції влади.

Сусід автора розповідав, що його 17–річному сину однокласник пропонував узяти участь у цьому мітингу за 200 грн. Ці слова згодом підтвердило й відповідне оголошення в iнтернеті про захід ПР, метою збору за гроші називалося проведення «загальнонаціонального концерту».

Напередодні Партія регіонів офіційно заявила, що підтримує свого Президента Віктора Януковича й мобілізує своїх прихильників, щоб захищати органи влади від протестувальників з Євромайдану. «Регіонали» впевнені, що опозиція має «злочинні наміри» і готова «приступити до активної фази силового сценарію, спрямованого на захоплення влади». ПР виставляє себе ледь не білою і пухнастою, тож саме опозиції закидає організацію «кривавих провокацій» та «використання напівкримінальних молодчиків–екстремістів у штурмових атаках на адміністративні будівлі».

Водночас опозиційний нардеп, екс–міністр оборони Анатолій Гриценко заявляє протилежне. «За достовірною інформацією, на арену готовий вийти новий гравець, набагато небезпечніший, ніж «Беркут», — заздалегідь підготовлене бандитське формування, більше дивізії за чисельністю — понад 2 тисячi осіб, ніде не зареєстроване і ніякій із держструктур не підпорядковане. Створене на основі тіньових охоронних структур кримінального світу. Порівняно з ними «тітушки» — то хлопчаки», — попереджає пан Гриценко. І додає, що ці «бандити готові за наказом до відкритих силових дій, замаскованих провокацій, актів залякування — проти політичних і громадських лідерів (різного рівня), проти журналістів і координаторів Майдану і майданів у регіонах».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>