Гуртожиток «суворого режиму»

05.12.2013

Власники гуртожитку висунули мешканцям кабальний договір, більше схожий на ультиматум. Самі мешканці вважають цей документ протизаконним і відмовляються ставити під ним свої підписи. Адже, згідно з цим документом, платіж за комунальні послуги тепер збільшується відразу в п’ять разів, а мешканці повинні добровільно відмовитись від своїх прав на приватизацію житла і визнати офіційно статус орендарів житлових приміщень.

— Підписавши договір, ми зобо­в’я­ує­мося платити по 700–800 гривень за комунальні послуги, які фактично не отримуємо, — обурюється Людмила Русакова. — При цьому абсолютно неможливо простежити, куди йдуть ці гроші. Принаймнi ані копійки з цих коштів не витрачається на ремонт будівлі, яка тріщить по швах і перебуває в аварійному стані. Зараз у нас немає опалення, існують великі перебої з подачею електроенергії. Але й не оплачувати рахунки — теж не вихід з цієї складної ситуації. Адже тоді у хитрих власників нашого гуртожитку з’явиться вже цілком законна підстава для нашого виселення. Ось і виходить замкнуте коло...

Домогтися справедливості мешканці не можуть з тієї причини, що гуртожиток всупереч закону досi знаходиться у приватній власності (за документами, гуртожиток належить БМУ «Укргазбуд» ) і його не передали у комунальну власність, хоча херсонська мерія згодна взяти його на баланс.

— Департамент житлово–комунального господарства підготував лист на ім’я власника гуртожитку, в якому запропоновано передати будівлю у комунальну власність міста, — прокоментував ситуацію начальник управління житлового господарства департаменту ЖКГ Херсонської міської ради Олексій Рибаков. — Після цього в будівлі буде зроблено ремонт, а мешканці нарешті зможуть реалізувати своє конституційне право на приватизацію житла.

Свою підтримку простим людям пообіцяв і заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Григорій Семчук. Однак це не позбавляє людей від знущань з боку власників гуртожитку, які домагаються покірності мешканців, застосовуючи нові погрози та шантаж. Запекла боротьба за квадратні метри триває.

— Ми звернулися до прокуратури, аби з’ясувати стан цього гуртожитку, а також дізнатися, куди йдуть гроші, які стягують з мешканців за обслуговування, та на яких підставах завищено тарифи на комунальні послуги, — розповідає заступник начальника обласного управління ЖКГ Херсонської облдержадміністрації Інна Трибух. — Крім того, цей прецедент став підставою для створення на Херсонщині спеціальної комісії, яка відтепер буде займатися розглядом питань про передачу гуртожитків у комунальну власність.

Як відомо, результатом роботи цієї комісії в Херсоні стало рішення про передачу у власність територіальної громади міста 16 гуртожитків ВАТ «ХБК», а також 9 гуртожитків підприємства–банкрута «Херсонські комбайни»...