Тепло з качана

05.12.2013
Тепло з качана

Після переробки кукурудзяні качани потрапляють на черкаську біокотельню. (автора.)

Доволі успішним виявився проект щодо підвищення енергоефективності теплопостачання, який втілили у життя комунальники «Черкаситеплокомуненерго», коли переобладнали одну з котелень обласного центру для роботи на біопаливі. «Котельню було реконструйовано три сезони тому. Вартість проекту сягнула майже 9 мільйонів гривень. 700 тисяч у цій сумі складають кошти самого підприємства, а 8 мільйонів — це кредит Європейського банку реконструкції та розвитку», — розповідає директор «Черкаситеплокомун­енерго» Микола Куліш.

За його словами, котельня працює на біопаливі — це тріски, тирса та стружка. А останнім часом підприєм­ство почало застосовувати ще й новий вид палива — кукурудзяні качани, які купує у сільськогосподарських виробників по 300 гривень за тонну.

Директор каже, що собівартість виробництва теплової енергії з біопалива в два рази дешевша, ніж з газу. Тож після реконструкції котельні підприємство щороку економить майже 2 мільйони кубів газу, а річний економічний ефект від впровадження біокотла складає майже 4 мільйони гривень.

Ця єдина в Черкасах біокотельня, розташована по вулиці Менделєєва, 5, опалює міський мікрорайон «Соснівка». Там, окрім житлових будинків, розташоване велике медичне містечко — обласна лікарня, онкодиспансер, кардіоцентр, дитячий санаторій «Сосновий бір» та пансіонат для ветеранів.

До речі, за кошти ЄБРР «Черкаситеплокомуненерго» встановило у житлових будинках обласного центру 109 індивідуальних теплових пунктів європейського зразка, чим покращило їх теплопостачання та забезпечення гарячою водою. Адже комплекс цього обладнання дозволяє автоматизовано регулювати теплозабезпечення будинку в залежності від температури на вулиці. Водночас ультразвуковий теплолічильник «рахує» реальну кількість спожитої енергії, економлячи кошти споживачів.