На варті жіночого здоров’я

05.12.2013
На варті жіночого здоров’я

Вакцинація проти вірусу папіломи людини вбереже жіноче здоров’я. (з сайта altermed.ru)

Щороку у світі діагностують понад 500 тисяч нових випадків захворювань на рак шийки матки (РШМ). В Україні, згідно з даними Національного канцер–регістра, від цієї недуги щодня помирає 6 жінок. І з кожним роком кількість хворих зростає... «Дедалі частіше недугу діагностують у молодих жінок — від 20 до 35 років. Торік в Україні було зареєстровано 5122 випадки РШМ, зокрема на Черкащині — 179 хворих», — говорить головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов.

Нещодавно в Черкасах завершився перший етап міської програми «Репродуктивне здоров’я на період до 2015 року». Як зазначає директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стаднік, реалізація програми стала першим кроком до зменшення поширення РШМ: «Було вакциновано понад 190 12–річних дівчаток, ускладнень після вакцинацій не виявлено. Найближчим часом плануємо другий етап вакцинації».

Відкриття факту, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є головною причиною раку шийки матки й інших статевих органів, стало однією з найголовніших подій у галузі медицини за останнє десятиліття. Вірус передається під час статевого контакту з інфікованим партнером. І оскільки ВПЛ може «спати» в організмі 10—15 років, людина навіть не здогадується, що інфікована і наражає на небезпеку своїх партнерів.

Єдиний спосіб вберегтися від вірусу, кажуть медики, — провести своєчасну вакцинацію. Її безпечність та ефективність доведено сотнями клінічних випробувань у всьому світі. Тож Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує включати в національні програми щеплення дівчаток віком від 12 до14 років. У такий спосіб із раком статевих органів борються в понад 50 країнах світу.

«Саме вакцинація до початку статевого життя є найбільш ефективною. Однак і в більш пізньому віці вакцина також приносить користь», — зауважує головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

Українські імунологи сподіваються, що позитивний досвід Черкас підтримають в інших містах України, і рекомендують жінкам у віці від 25 до 65 років, навіть якщо вони вакциновані проти ВПЛ, регулярно робити тести на виявлення цього вірусу.