Діяв, як чоловік

04.12.2013
Діяв, як чоловік

Врятована і рятівник. (надане Управлінням ДСНС у Сумській області.)

На урочистій лінійці в Уланівській школі Глухівського району школяра нагородили незвичайною для навчального закладу грамотою: за виявлену мужність і героїзм при рятуванні життя людини.

Повертаючись зі школи, десятикласник Микола Решетник побачив, що в річці тоне жінка. Вона ледь трималася на воді, бо мокрий одяг тягнув на дно. Власне, все вирішували вже секунди. І Микола встиг їх використати. Не вагаючись, стрибнув у річку й допоміг 53–річній односельчанці дістатися берега. Більше того, зміг надати їй першу допомогу — не минули марно заняття спортом і отримані в школі навички безпеки життєдіяльності. На допомогу Миколі прибігли односельці, забрали й обігріли постраждалу. Медична допомога їй навіть не знадобилася.

Як виявилося, жінка йшла додому, та оступилася на містку і впала у воду. Що й не дивно, бо місток шириною в три дошки — швидше, кладка! — важко назвати надійним переходом. До речі, тутешні мешканці це місце на річці Локні давно вважають «поганим», тут потонула вже не одна людина. Завдяки Миколі цього разу трагедії не сталося.

На урочистостях у школі, куди приїхали професійні рятувальники, представники влади, герой почув на свою адресу немало добрих слів. У школі кажуть, що Микола Решетник у них перший і в навчанні, і у спорті. Не раз представляв Уланове на районних і обласних олімпіадах. Проте хлопець скромний і своїми здобутками не хизується. А ще він змалку — добра допомога для мами, яка виховувала його сама.

Микола ж героєм себе не вважає. Мовляв, діяв так, як, на його думку, мав би діяти кожен чоловік. У майбутньому старшокласник не проти долучитися до лав рятувальників. А сьогодні, повідомляє Євген Могиленець, головний фахівець сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, сумська служба має намір представити хлопця на участь у Всеукраїнській акції «Герой–рятувальник року».