ХРОНОЛОГІЯ УЇК–ЕНДУ

03.12.2013

29 грудня, п’ятниця

Вечір. Розгін Євромайдану матиме серйозні наслідки для стосунків Україна—США — заява посла Пайєтта.

Кличка, Тягнибока та Яценюка не пустили в прямий ефір програми «Шустер Live», як було заплановано. Політичне ток–шоу раптово перервали серіалом. Дорогу в студію лідерам опозиції перегородили депутати–«шафи» з Партії регіонів. Трійка опозиціонерів таки потрапила на ефір — за деякими даними, після дзвінка глави АП Льовочкіна.

Виступи лідерів опозиції на Майдані. «Фінальний мітинг Євромайдану» заплановано на 1 грудня. Патрульні машини ДАІ заблокували два автомобілі з новою звукопідсилювальною апаратурою, які прямували до монументу Незалежності.

На Майдані побільшало «беркутів» та провокаторів. Сутичка з силовиками. У бійці розбили голову фотокору «Рейтера» Глібу Гараничу.

Онлайн–петицію до президента США Обами, в якій міститься прохання запровадити санкції проти Януковича за відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, підписало вже більше 100 тисяч людей.

30 листопада, субота

4:15. Коли на майдані Незалежності лишалося менше тисячі протестувальників, на площу прибули комунальники, які зачитали вимогу відповідно до рішення суду очистити територію для її підготовки до новорічних свят. Посилені загони «Беркута» (за деякими даними — з Криму й Луганська) влаштували жорстоке побиття молодих людей, які гуртувалися біля стели Незалежності. Всупереч версії про «очистку площі», деяких хлопців і дівчат наздоганяли й жорстоко били кийками та ногами за 200 метрів від Майдану — це засвідчили камери відеоспостереження. Більше 30 затриманих. Травмовані десятки опозиційних активістів. Серед побитих до крові — двоє громадян Польщі. Залишки «майданівців» сховалися на території Михайлівського собору УПЦ КП.

Ранок. На площу перед монастирем підтягнувся «Беркут», але прориватися в забарикадовані ворота на став.

Посольство США засудило насильство над Євромайданом.

На Михайлівській збирається багатотисячний мітинг. Лунають гучні заяви про відповідальність влади за криваву розправу над Майданом. Підтверджується заклик зібрати маніфестацію 1 грудня — але вже не як «фінал Євромайдану», а як новий великий виступ проти влади.

Затриманих «євромайданців» відпустили з райвідділків міліції.

Глава адміністрації Президента Льовочкін подав у відставку — нібито через незгоду з розгоном Євромайдану.

Про вихід із фракції та Партії регіонів у цей та наступний день оголосили Інна Богословська, Давид Жванія, Микола Рудьковський і ще кілька депутатів, зокрема група Сергія Тигіпка на чолі зі своїм лідером. Віктор Бондар спрогнозував вихід загалом 20 людей та нову більшість у ВР.

Офіційна сторінка Азарова у «Фейсбуці» стала недоступною для інших користувачів соцмережі.

День. Київська міліція відкрила два кримінальні провадження у зв’язку з подіями удосвіта. У МВС повідомили, що в бійці постраждали аж 35 їхніх співробітників. Відкрито також провадження за фактом перевищення службових повноважень міліціонерами в ніч на суботу.

Комунальники прибрали Майдан. Речі розігнаних уночі мітингарів знайшлися в підворітті в центрі Києва.

Уряди Польщі, Великої Британії, Німеччини й Італії викликали до себе послів України для роз’яснення ситуації в країні.

Міжнародний фонд «Відродження» оголосив про припинення співпраці з українською владою.

На Михайлівській 5 тисяч скандують: «Хама на йолку!»

У зверненні до народу, оприлюдненому на сайті Президента, Янукович висловив обурення силовим розгоном мирного мітингу на Майдані і зняв із себе відповідальність за це. Начальник столичного главку міліції Коряк узяв відповідальність за розгін мітингу на себе.

1 грудня, неділя

Ніч. Окружний адміністративний суд Києва заборонив мітинги на майдані Незалежності, Європейській площі, вулицях Банкова, Грушевського, Богомольця з 1 грудня 2013–го до 7 січня 2014 року.

Ранок і день. Хакери «поклали» сайти Президента, Кабміну, МВС.

ДАІ зупиняє «маршрутки» на в’їзді до Києва. Проте до столиці прибувають тисячі протестувальники з регіонів, переважно із заходу.

Глава МВС Захарченко вибачився за надмірне застосування сили на Майдані.

Колона прихильників Євромайдану пройшла з Михайлівської площі до парку Шевченка. В центрі Києва зібралися сотні тисяч супротивників Януковича. Виступ Юрія Луценка: «Це вже не акція — це революція».

Учасники маніфестації побили вікна в КМДА й захопили приміщення Київської міської влади, будинку профспілок, Український дім.

Мітингувальники заволоділи майданом Незалежності, вивісили на каркасі ялинки прапори України, ЄС, своїх партій та антивладні плакати.

Опозиція закликала до загальноукраїнського страйку та блокування урядових установ у Києві.

Масові сутички на вулиці Банковій. Невідомі бойовики із застосуванням грейдера спробували прорвати заслін міліції. У спецназівців кидали камінням із бруківки, повсюдно горіли фаєри та вибухали шумові гранати, застосовувався сльозогінний газ. Перейшовши в наступ, «Беркут» влаштував жорстоке побиття учасників маніфестації та журналістів, фотографів і телеоператорів, зокрема каналу «Євроньюз». Погром Спілки письменників, де сховалася частина опозиціонерів.

За підсумками неділі травмовано 165 осіб, госпіталізовано — 109.

Посилені загони міліції перекрили дорогу на «Межигір’я», де знаходиться резиденція Президента Януковича.

Вечір. Радикали спробували звалити пам’ятник Леніну на Бессарабці — його «відбив» загін «Беркута».

На майдані Незалежності почали встановлювати житлові намети.

Співачка Руслана, яка захищала Євромайдан 30 листопада, відмовилася виступати на «Дитячому Євробаченні–2013», яке цього вечора проходило в Києві.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>