НОВИНИ ПЛЮС

03.12.2013

Революція в Таїланді

Після того, як прем’єр–міністр Таїланду Їнкглак Чинават, попри масові акції протесту, відмовилася піти у відставку, протестувальники пішли на новий штурм будівлі уряду. Поліції знову вдалося його відбити, проте утримувати оборону правоохоронцям усе важче. Нагадаємо, мітингувальники вже зайняли будинки кількох міністерств та державної телекомпанії. Антиурядові протести в столиці країни Бангкоку тривають уже 33 дні, щодня на вулиці виходить до півмільйона людей.

У Намібії впав літак: 34 жертви

У Намібії вчора знайшли уламки літака, який у п’ятницю зник з радарів. Літак вилетів зі столиці Мозамбіку Мапуту і мав приземлитися в столиці Анголи. Усі 34 людини, що перебували на борту, загинули. Серед них були громадяни Мозамбіку, Анголи, Бразилії, Китаю, Франції, Португалії.

Катастрофа гелікоптера в Шотландії

У шотландському місті Глазго поліцейський гелікоптер упав на переповнений паб. Загинуло 8 людей, понад 30 отримали травми, з них близько десятка перебувають у лікарнях у тяжкому стані. За попередніми висновками слідства, причиною катастрофи могла стати технічна несправність гвинтокрила.

Конституційна рада Єгипту затвердила проект Конституції

Конституційна комісія Єгипту затвердила проект нової Конституції. Про це у ніч на понеділок повідомив колишній генсекретар Ліги Арабських Держав і кандидат у президенти Єгипту Амр Муса — голова «Ради п’ятдесятьох», якій було доручено розробити оновлений основний закон. Сьогодні проект нададуть на розгляд тимчасовому президенту Єгипту Адлі Мансуру, який протягом місяця має внести в нього свої зауваження і винести на загальнонаціональний референдум. У разі, якщо нову Конституцію буде ухвалено, в Єгипті впродовж шести місяців мають відбутися президентські і парламентські вибори.

Прихильників відстороненого від влади президента Мохаммеда Мурсі, які зібралися на площі Тахрір на мітинг протесту проти поправок до Конституції, поліція розігнала сльозогінним газом.

Хорватія не схвалила одностатеві шлюби

Майже дві третини хорватів, які взяли участь у референдумі минулої неділі, висловилися проти узаконення одностатевих шлюбів. Як повідомляє «Євроньюз», референдум із цього питання після гострих дискусій у країні ініціював рух «Від імені сім’ї» за підтримки католицької церкви та правих партій Хорватії. Президент країни Іво Йосипович, який закликав співвітчизників бути толерантними, висловив розчарування результатами референдуму. А уряд обіцяє невдовзі проект закону, який надасть гомосексуальним парам більше прав.

Померла відома російська дисидентка

У ніч із 28 на 29 листопада в Парижі на 78–му році життя померла дисидентка, правозахисниця і поетка Наталія Горбаневська. У серпні 1968 р. вона стала однією з сімох громадян, що вийшли на Красну площу з гаслами проти вторгнення радянських військ у Чехословаччину. За це була відправлена на примусове психіатричне лікування; згодом емігрувала до Франції. В останні роки життя Горбаневська активно критикувала владу Путіна і виступала на захист політичних в’язнів у Росії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>