Вони — за мир

03.12.2013

Євросоюз усе ще готовий підписати Угоду про асоціацію та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Україною — «коли українська влада продемонструє необхідну політичну волю до політичного прогресу і виконання поставлених ЄС умов». Про це заявила офіційний представник Єврокомісії Пія Аренкільде Хансен.

При цьому ЄС закликає українську владу та опозицію утриматися від насильства, сісти за стіл переговорів і почати діалог щодо подолання політичних розбіжностей. «Обидві сторони мають проявити стриманість», — вважає Майя Косьянчич, речниця Верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики та безпеки Кетрін Ештон.

З аналогічним закликом звернувся до української влади та учасників акцій протесту також Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Утриматися від застосування сили закликав усі сторони в Україні й генеральний секретар Ради Європи Торбйон Ягланд, запропонувавши допомогу для розв’язання ситуації. «Рада Європи готова допомогти Україні та її людям вирішити сьогоднішню важку ситуацію відповідно до зобов’язань країни в рамках конвенції РЄ про права людини та принципи демократії», — йдеться в поширеній заяві Ягланда.

У неділю посли ЄС і Сполучених Штатів Америки у Києві закликали керівництво України провести ретельне розслідування розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада і «докласти максимум зусиль, аби не допустити загострення ситуації в країні». «Ми висловлюємо надію на те, що всі відповідальні за акти насильства, зокрема проти мирних протестувальників, постануть перед правосуддям», — наголошується в заяві голови представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського.

Учора президент Польщі Броніслав Коморовський заявив про намір скликати Раду нацбезпеки за участі глав МЗС та розвідки для розробки масштабного і дієвого плану залагодження конфлікту в Україні. Попри те, що очільник Польщі — найбільшого лобіста України в Європі — після Вільнюського саміту скасував свій візит до Києва, він усе ще вірить у можливість підписання Угоди про асоціацію з ЄС. А глава польського уряду Дональд Туск позавчора увечері запросив до себе, зокрема, голів МЗС, МВС, Агенції розвідки та директора аналітичної установи «Осередок східних студій», щоб обговорити події в Україні.

«Німецька хвиля» в аналітичному матеріалі під промовистою назвою «Імідж Януковича на Заході падає до рівня Лукашенка» пише про загальний висновок більшості німецьких ЗМІ: «Саміт у Вільнюсі провалено. Український президент повертається туди, де він був рік тому — в ізоляцію. Янукович в очах Європи стає схожий на Лукашенка». Яскравою ілюстрацією негайної зміни риторики у спілкуванні з Віктором Януковичем експерти називають слова німецького канцлера, сказані нею по завершенні саміту у Вільнюсі. Коментуючи перспективи звільнення Юлії Тимошенко, Ангела Меркель зазначила: «Ми думаємо про пані Тимошенко і про всіх, хто в Україні та Білорусі живе у важких політичних умовах». Уперше за останні півтора року Меркель поставила Україну в один ряд із Білоруссю.

Політолог Андреас Умланд пояснює це величезним роздратуванням і втомою від Януковича, який протягом багатьох місяців виснажливих переговорів проявив себе як украй непередбачуваний співрозмовник. «Політичний режим в Україні наразі інший, ніж у Білорусі. Але імідж Януковича за рівнем негативу наближається до іміджу Лукашенка. Хоча Янукович поки і не став таким диктатором, але достатньо того, що він роками водить Євросоюз за ніс», — зазначає Умланд.

«Те, що люди в Києві та інших містах України виходять на вулиці, виступаючи таким чином за європейське майбутнє країни, є їхнім безумовним правом. Ми підтримуємо їхнє бажання щодо якомога швидшого зближення України з Європейським Союзом», — заявив міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле. Звертаючись до українського дер­жавного керівництва, він нагадав також про головування України в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), що «мало б стати особливим стимулом, аби поважати наші спільні європейські цінності».

Екс–прем’єр–міністр Польщі та лідер опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, який був присутній на мітингу в Києві 1 грудня, в інтерв’ю польським ЗМІ не міг приховати свого захвату. «Це було неймовірно. Люди бунтують, бо у них відібрали мрії. Україна знову прокидається. Я розраховую на те, що обидва наші народи будуть разом у Європейському Союзі».

Агенція «Франс пресс» у репортажі з Києва зазначає: «Є певні ознаки, що деякі найбагатші представники українського бізнесу, так звані олігархи, відвернулися від пана Януковича чи, щонайменше, вимагають великих змін в уряді».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>