Чоловічий пляцок на «післясмак»

27.11.2013

Обов’язковий атрибут будь–якого святкового столу на Західній Україні — пляцки — великі торти–пироги на всю бритванку (деко) із різноманітними кремами, намазками, начинками і посипками. Їх ріжуть маленькими шматочками і залишають на «післясмак». Кожен чоловік пишається витвором своєї дружини, бо скільки жінок — стільки й пляцків. Навіть поважні гуцульські ґазди печуть їх.

«Чоловік на кухні — щоб легше вирішувати найскладніші питання, — каже іванофранківець Віталій Черевко. — Поки я готую, обмірковую безліч справ, причому спокійно, творячи інший шедевр — кулінарний. Кухня — це душа дому, родини, її потрібно відчувати і бути її осердям, а це — чоловіче завдання. Наші діди і батьки не цуралися кухні й привносили нове в жіночу кулінарну творчість — натхнення, бажання створювати домашній затишок. А жінки це підхоплювали і розвивали — і так творилася добра родинна аура і нові кухарські смаколики». Віталій каже, що кожен поважаючий себе чоловік має вміти пекти пляцок своєї родини. Зовні пляцок — ну справжній тобі мистецький шедевр: барвистий і пишний, і дiйсно неначе намальований. На смак — не передати словами!

Отож готуймо за рецептом Віталія Черевка пляцок iз білого і коричневого тіста з фантазійною начинкою, як пекли ще його бабусі. Для тіста потрібно мати 250 г вершкового масла чи маргарину, 400 г просіяного борошна, 4 жовтки, склянку цукру, склянку домашньої сметани, пачку порошку для печива, 2 столові ложки какао і пакетик ваніліну, а ще має бути запарений і розтертий у макітерці мак, вишні з домашнього компоту, грецькі горіхи, кілограм свіжих яблук і джеми домашнього приготування. З усіх інгредієнтів (крім какао) треба замісити тісто і розділити його на дві частини. Першу частину можна класти до холодильника відразу, а до другої додати какао і також відправити у холодильник.

Тим часом готуємо «яблучну частину»: яблука чистимо від шкірочок, розрізаємо навпіл і вичищаємо серцевинки, утворюючи яблучні човники. Половину їх наповнюємо відтисненими від соку і почищеними від кісточок вишнями, іншу половину — товченим у ступці й присолодженим цукром маком. Горіхи чистимо. Із 4 білків і склянки цукру збиваємо безе. А далі — безмежна фантазія! Розкачуємо біле тісто, присипаємо його сухарями, кладемо яблучні човники з маком начинкою донизу, все це акуратно змащуємо повидлом, яке уподобали. Віталій радить смородинове, але смакує й абрикосове, і сливове, а якщо маєте щось зеленого відтінку — з агрусу чи грушок — буде милiше для очей! І насамкінець — шар безе, яке треба присипати горіхами. І — в духовку на півгодини (при температурі 180 градусів). Друге — коричневе — тісто також розкачуємо, присипаємо сухарями і прикрашаємо яблучними човниками, цього разу з вишнями. Далі — знову шар повидла, безе, горіхів — і в духовку. Коли спечеться, два охоло­джені коржі потрібно об’єднати, намастивши кремом. Щоб його зготувати, півлітра свіжих домашніх вершків збийте з банкою вареного згущеного молока. На ніч пляцок поставте у холодильник, а новий день починайте смачним чаюванням з фантазійною випічкою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>