На Панському життя не панське

27.11.2013
На Панському життя не панське

Мешканці Панського відрізані на своєму півострові від світу залізницею. (з сайта kareshki.com.)

Неспокійно в унікальному селищі Панське, котре єдине таке в Україні, про що «УМ» розповідала кілька років тому, бо міститься на «п’ятачку» черкаської дамби навпроти залізничних колій та автомобільної траси.

Трохи більше двадцяти сімей живуть тут півстоліття на семи вітрах посеред Кременчуцького водосховища. Тут немає магазину, зате є проблеми з водою, бо в селищі лише одна криниця, з якої влітку, коли цвіте Дніпро, пити воду неможливо. Тут тільки цього року зробили пішохідний перехід, але, щоб дійти до хати, треба перетнути автотрасу, по якій щодня рухається сiм тисяч автомобілів. А тепер до всього ці люди залишилися ще й без тепла.

І заява про перекриття траси — то остання крапля, яка переповнила чашу терпіння жителів цього невеличкого населеного пункту. Адже півроку тому залізничники розібрали тут залізничний переїзд, яким користувалися жителі Панського для своїх побутових потреб. Тож дотепер, коли на вулиці вже пролітає перший сніг, вони не мають змоги завезти у свої хати паливо на зиму та вивезти сміття. «Ми наче заручники. До нас ані «швидка» не може заїхати, ані «пожежна». Навіть свої авто наші люди ставлять просто на узбіччі траси», — розповідає «УМ» житель Панського Леонід Коновалов.

Чоловік каже, що від холодів рятується обігрівачем, але включає його тільки в одній кімнаті, коли повертається з роботи. Тож у квартирі — нестерпний холод. Його сусіди теж зігріваються так само — або електрообігрівачем, або допалюють дрова, які залишилися з минулого року.

За словами Леоніда Коновалова, мешканці Панського у відчаї, бо зима вже на порозі, а до їхніх проблем нікому немає діла. Хоча знають про це і в Золотоніській райдержадміністрації, і в Черкаській облдержадміністрації, куди люди не раз зверталися зі своєю бідою.

«Але вже півроку ми чуємо лише самі обіцянки, від яких просто втомилися. Спочатку залізничники казали, що переїзд відновлять, а тепер нам пояснюють, що ніяк не можуть разом зібратися представники Укр­автодору, ДАІ та Укрзалізниці», — обурюється Леонід Миколайович. Він пригадує, коли приїжджала остання комісія від влади із Золотоноші та Черкас і переходила через автодорогу, то утворилася автомобільна пробка довжиною метрів iз двісті. Тож, наголошує, якщо жителі Панського вийдуть на дорогу, то рух на дамбі буде паралізовано повністю.

Водночас у Черкаській облдержадміністрації запевняють, що проблеми Панського знають і навіть «вивчають питання з розширення дороги та створення на цій ділянці смуги для руху вантажного транспорту, що потребує певного часу і відповідного фінансування». В облдержадміністрації також було терміново проведено нараду, на якій розглядали питання завезення палива жителям Панського. Втім від цих обіцянок тепліше в оселях заручників дамби поки що не стало.