Мама пішла не по морозиво...

26.11.2013

На маленьку дівчинку, яка блукала Шосткинським залізничним вокзалом, звернули увагу сторонні люди. Чому сама на пероні? Де дорослі? Зателефонували до міліції. Правоохоронцям, які прибули за викликом, дитина розповіла, що звати її Аліною, а мама залишила її, аби сходити в магазин по морозиво. Обіцяла повернутися швидко, та чомусь не прийшла.

Брудну, голодну i, звісно, налякану дівчинку привезли до міськрайвідділу — розповідають у Центрі зв’язків із громадськістю обласної міліції. Попри дуже куці дані, що їх змогла розповісти дитина, особу мами вдалося встановити. Нею виявилася 33–річна мешканка сусідньої Чернігівщини — одного з сіл Новгород–Сіверського району. За пиятикою про дитину часто забувала. Минулого літа її хотіли позбавити батьківських прав, та, бажаючи зберегти сім’ю і дати шанс матері, визначили для неї випробувальний термін. Знайшли й номер мобільного телефону жінки, зателефонували з проханням забрати Аліну. Та у відповідь пролунало, що... дитина дома й спить. Із голосу було зрозуміло, що жінка дуже п’яна й неадекватна.

Дівчинку тим часом відправили до дитячої лікарні. Помили, перевдягнули, нагодували, оглянули. А однієї з наступних ночей історія отримала розвиток. «На лінію «102» зателефонувала жінка і повідомила, що у неї зникла малолітня дочка. Розмову завершила дивною фразою: «Ви міліція, ви і шукайте!» — розповів начальник Шосткинського відділу міліції Віктор Гузей. — За тривогою був піднятий увесь особовий склад. Ситуація ускладнювалася тим, що заявниця відключила свій мобільний телефон. Тож поки одні шукали дитину, інші встановлювали особу, яка телефонувала. При цьому звернули увагу на такий факт: номер телефону заявниці збiгся з номером мобільного встановленої нами матері Аліни. І хоча вона, зателефонувавши до нас, вказала інше прізвище, у тому, що це одна й та сама особа, сумнівів уже не було».

Шукали «стурбовану» маму аж до ранку, і знайшли. У квартирі чергового співмешканця, знову п’яну, не здатну щось пояснити. Дзвінок із міліції вона пригадала, але пояснила, що зрозуміла його як жарт. Лише протверезівши, плутаючись у днях і датах, повідомила, що, приїхавши до Шостки, залишила дитину на свого знайомого, а сама пішла у справах. Мовляв, щодня телефонувала тому чоловікові й цікавилась, як Аліна. Він запевняв, що все гаразд, і лише на третю добу зізнався, що дитина зникла.

Наскільки можна вірити такій легенді? Судячи зі справ, заради яких мама кинула дитину, про довіру не йдеться. Отож Аліну матері не віддали. «Співробітники міліції склали на неї адміністративний протокол за невиконання батьківських обов’язків, — повідомляє керівник Центру зв’язків із громадськістю обласної міліції Ельвіра Біганова. — Нині правоохоронці спільно з органами опіки збирають документи на позбавлення її батьківських прав».