Ремонт іде, театр працює

20.11.2013
Ремонт іде, театр працює

Черкаський драмтеатр після ремонту змінить свій фасад. (автора.)

Черкаський музично–драматичний театр імені Тараса Шевченка дочекався реконструкції, про яку давно говорили і яка мала розпочатися в рамках підготовки до святкування 200–річчя Тараса Шевченка ще на початку вересня. Додамо, що капітального ремонту в його приміщенні не було впродовж 50 років.

Уже до кінця року на ремонтних роботах тут буде освоєно приблизно 7 мільйонів гривень. Загалом же, з урахуванням усіх видів робіт, тендер проведено на суму майже 19 мільйонів. «У нас заплановано модернізацію сцени — це заміна всього планшету сцени, звукового та світлового обладнання. Буде також проведено ремонт покрівлі, реконструкцію фасаду із заміною вітражів та вікон, перекладенням сходинок при вході, а ще ремонт вестибюлів першого–третього поверхів», — розповідає «УМ» директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов.

За його словами, ремонт не торкнеться глядацького залу, адже його реконструювали кілька років тому. Тож там нині змінять тільки дизайн освітлення. Також театр має намір добиватися, аби в процесі реконструкції було наведено лад і в задньому дворі театру. Колись тут був затишний театральний сквер, але п’ять років тому на його місці будівельники вирили котлован під будівництво торговельно–розважального центру. Але проект так і не було втілено в життя.

Володимир Осипов запевняє, що, незважаючи на незручності, які тягне за собою реконструкція, Черкаський драмтеатр не збирається зупиняти творчий процес. Тут працюватимуть у звичному режимі, аби актори не залишилися без роботи, а глядачі — без вистав. Наразі трупа шукає сценічні майданчики, де могла б виступати. А ще в планах театру — гастролі до Полтави та Києва.

«Кредо нашого театру — займатися творчістю за будь–яких обставин», — додає завідуюча літературною частиною Варвара Присяжненко. Вона каже, що вже у грудні черкаський глядач першим в Україні побачить в українському перекладі прем’єру вистави за п’єсою драматурга Іона Саптару «Натюрморт із товстим племінником». Наразі ж у репертуарі театру — такі відомі твори, як «Назар Стодоля», «Кайдашева сім’я», «Сільва», «Сватання на Гончарівці», «За двома зайцями» та інші.