Корабель для Віталика

20.11.2013
Корабель для Віталика

Віталик Нечаєв отримує нагороду з рук кардинала Даріо Кастрильона Ойоса. (з сайта premiosciacca.it.)

Абсолютним переможцем міжнародної премії Джузеппе Шакка став черкаський вундеркінд Віталик Нечаєв, який має феноменальну пам’ять і ще в чотири роки проштудіював «Велику ілюстровану енциклопедію», про що «УМ» писала у 2009 році.

Цей хлопчик відомий в Україні ще й тим, що прочитав кілька лекцій з історії студентам Черкаського університету імені Богдана Хмельницького, а за свої феноменальні здібності став лауреатом національної премії «Гордість країни», про що ми теж розповідали.

Престижну премію у Ватикані, а це — тисяча євро та цінний макет корабля, у Великій залі Папського університету «Урбаніана», маленькому українцю за його надприродні здібності вручив кардинал Даріо Кастрильон Ойос, наголосивши, що це Господь діє через цього світлого хлопчика і через його розум.

Премію Джузеппе Шакка заснували трохи більше десяти років тому для відзначення людей, які прославили себе у світі, та для збору коштів для дітей iз хворобами хребта.

«Віталик просто щасливий від такої нагороди, — не приховує радості мама хлопчика Ольга Нечаєва, яку «УМ» вдалося видзвонити відразу після прильоту в аеропорт «Бориспіль». «Ще вдома я готувався подякувати за цю відзнаку. І сказав англійською мовою, що вдячний за премію кардиналу, Всевишньому та мамі», — додає Віталик, п’ятикласник Звенигородської школи імені Тараса Шевченка.

Враження від першої подорожі в Італію родину просто переповнюють. Мати з сином кажуть, що у Ватикані їх дуже гостинно приймали, а в церемонії нагородження брали участь три сотні людей, серед яких — посли різних країн, відомі артисти, військові, представники духовенства. У той же день премію Джузеппе Шакка отримали кардинал, заступник міністра юстиції Італії, президент Папської ради юстиції і миру та двоє карабінерів, котрі зазнали нападу під час виконання службових обов’язків.

Про таку високу оцінку від Ватикану здібностей свого сина, наголошує Ольга Анатоліївна, у родині навіть не мріяли. Адже Віталик весь у навчанні, так само багато читає (по дві книги щотижня), особливо любить історію, англійську, хотів піти займатися ще й у спортивній школі, але завадила травма після невдалого падіння.

Жінка каже, що син поки ще не визначився, ким йому бути у майбутньому і яку професію обрати, але мріє здобувати вищу освіту. І не лише в Україні, а й у якомусь закордонному університеті.