НОВИНИ ПЛЮС

20.11.2013

У Торонто свій «Льоня–космос»

Міська рада Торонто позбавила мера Роба Форда більшості його повноважень. Чиновник, якого звинувачують в алкоголізмі, перебуванні за кермом автомобіля у нетверезому стані, вживанні наркотиків, нецензурній лайці та агресивній поведінці у стосунках iз підлеглими, вступив у суперечку з членами ради і мимоволі збив iз ніг жінку просто в залі засідань. Його прихильники хотіли зірвати нараду, однак правоохоронцi вивели їх із зали. Обов’язки мера тепер виконуватиме його заступник. Сам Форд назвав ці події «державним переворотом». Обурений Форд обіцяє взяти реванш на наступних виборах, ба більше — заявив, що спробує балотуватися на посаду прем’єр–міністра Канади.

Новий прем’єр–міністр Грузії

Главу МВС Грузії Іраклія Гарібашвілі призначено прем’єр–міністром країни. Його кандидатуру позавчора назвав новий президент Грузії Георгій Маргвелашвілі. Проте прізвище нового прем’єр–міністра стало відоме ще минулого тижня, бо зі своїм наступником визначився дотеперішній голова уряду Бідзіна Іванішвілі, а не президент, у якого залишилися, швидше, церемоніальні функції.

31–річний Іраклій Гарібашвілі є випусником Тбіліського державного університету та паризької Сорбонни. Він близький співробітник Іванішвілі — впродовж восьми років працював у його компанії «Карту групп» та очолював його благодійний фонд «Карту». Після рішення Іванішвілі перейти в політику пішов за своїм патроном і став одним iз лідерів політичної партії «Грузинська мрія — Демократична Грузія». Бідзіна Іванішвілі передасть прем’єрську посаду своєму молодому наступнику 24 листопада, а сам обіцяє залишити політику. До того часу має бути оголошено склад нового уряду.

У Римі туристи збагачують мафію

70 відсотків ресторанів i барів у центрі Рима перебувають у руках мафії, б’є на сполох офційна влада Першого району міста. Підтвердженням цих даних є конфіскація чергових закладів громадського харчування, які контролюють організованi злочиннi групи. Ще 2011 року конфісковано славетне «Кафе де Парі» — ресторацію, увічнену у фільмі Федеріко Фелліні «Солодке життя». Поліція з’ясувала, що її власником було злочинне угруповання з провінції Калабрія, як, до речі, й історичний бар «Кафе Кіджі», розташований навпроти канцелярії прем’єр–міністра, який традиційно відвідують високі урядовці та політики. А днями у мафії відібрали розкішний готель «Джаніколо».

Цього тижня представники 15 районів Рима підписали угоду про боротьбу з явищем проникнення у столицю мафії з півдня країни. Серед численних заходів особливу увагу приділятимуть операціям купівлі–продажу римської нерухомості.

Росіяни випустили чотирьох членів «Грінпіс»

Учора за рішенням мурманського суду під заставу було звільнено першу іноземку з групи природозахисників, яких 19 вересня російські прикордонники затримали за спробу провести несанкціоновану акцію протесту на російській нафтовій платформі у Баренцевому морі. Отже, із СІЗО випустили бразильського біолога, 31–річну Ану Паулу Алміньяну Масіель. За неї клопотала сама президент Бразилії Ділма Русефф, пише Бі–Бі–Сі. А напередодні, в понеділок, також під заставу (в 2 млн. рублів, що є еквівалентом 61 тис. доларів) вийшли на волю троє громадян РФ — Катерина Заспа, фотограф Денис Синяков i прес–секретар російського відділення «Грінпіс» Андрій Аллахвердов. Відтак чекати рішення суду в СІЗО залишилися 24 захисники північних морів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>