Меню для кожного

20.11.2013

Судячи з останніх тенденцій і прогнозів, потреба у продовольстві найближчим часом тільки зростатиме. Причому ця тенденція матиме глобальний характер. Так, за дослідженнями ­фахівців з ООН, понад половину населення Землі відчуває серйозні проблеми, пов’язані з неправильним харчуванням. Аби виправити ситуацію, на думку експертів, необхідно змінити прин­ципи функціонування продовольчих систем.

Які шляхи треба вжити для реалізації задуманого, днями говорили на відкритій нараді, організованій Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (FAO) і Світовою організацією охорони здоров’я. Захід проводили для підготовки Другої міжнародної конференції із харчування, яка має відбутися у листопаді 2014 року. «Очевидно, що методи управління у сфері харчування сьогодні не спроможні привести до значного поліпшення. Шокуючим фактом є той, що понад 840 млн. чоловік у світі страждають від голоду в той час, коли світ уже виробляє достатню кількість продуктів для всіх, і третину їх просто викидають», — сказав генеральний директор FAO Жозе Граціану да Сілва.

За його словами, загальної кількостi виробленого продовольства було б достатньо, щоб нагодувати ще 2 мільярди людей. «Проблема полягає у тому, що поточна політика не дає правильні сигнали споживачам про те, як правильно харчуватися. Це ми можемо змінити», — сказав да Сілва.

За статистикою, у той час, як 842 млн. людей страждають від хронічного голоду, ще більше людей потерпає або навіть помирає від недоїдання. Близько 7 млн. дітей щороку помирає, не досягши п’ятирічного віку, 162 млн. дітей у цьому ж віці відстають у рості. І при цьому 500 млн. людей страждає вiд ожиріння. «Якщо в минулому ми переважно боролися з недоїданням у дітей, то сьогодні ми стикаємося з епідемією поганого харчування і низькою фізичною активнiстю. А це призводить до високого артеріального тиску, серцево–судинних захворювань, діабету і надлишкової ваги», — сказав виконавчий директор Світової органiзації охорони здоров’я Ганс Тредссон.

Надмірне харчування сьогодні є не менш гострою проблемою з погляду охорони здоров’я, як і хронічне недоїдання. «Глобально нині понад половину населення страждає від тієї чи іншої форми неправильного харчування, чи то голод, дефіцит мікроелементів, чи понаднормове споживання», — зауважив Жозе Граціану да Сілва.

На думку Ганса Тредссона, саме правильний раціон харчування нині є головним фактором боротьби із захворюваннями у всьому світі. І багатогранні проблеми харчування мають бути розглянуті на багатьох рівнях — від дитячих років до старості. «Ризики неправильного харчування розширилися і стали ще небезпечнішими. Самі по собі вони не зникнуть. Тож необхідно вирішувати ці завдання зараз і в майбутньому», — сказав він. Усерйоз взятися за цю проблему пообіцяли і єврочиновники. А це означає, що її вирішення зачепить і Україну — особливо за умови підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «ЄС і наша комісія поставила боротьбу з недоїданням у ряд пріоритетних питань у порядку ден­ному розвитку», — повідомив керівник Комісії ЄС із питань стійкого зростання і розвитку Роберто Рудолфі.

На думку вітчизняних експертів, аграрний потенціал України може виграти внаслідок реалізації ООНівських ініціатив розширенням наших ринків збуту. Адже Україна — одна з небагатьох держав, яка має потенціал, щоб збільшити виробництво продуктів харчування у рази. Утiм для реалізації цієї можливості необхідно перебувати у «європейському тренді».