Політики–близнюки

19.11.2013

Під час екватору передвиборчої кампанії у п’яти округах громадська мережа ОПОРА зробила дослідження щодо ситуації напередодні виборів. Нагадаємо, що перевибори відбудуться 15 грудня у таких проблемних округах, як № 94, 132, 194, 197 та 223, оскільки в 2012 році ЦВК не змогла встановити результати у Києві, Черкасах та Миколаєві.

Відомо, що на сьогодні найбільше кандидатів зареєстровано у 94–му (82 кандидати) та 223–му (66) округах. Це рекордна кількість кандидатів за всі періоди голосування в Україні. Також зафіксовано, що на кількох округах є кандидати–двійники. Для прикладу, на 223–му окрузі, окрім об’єднаного кандидата від опозиції Юрія Левченка, зареєстровано ще два кандидати з таким самим іменем та прізвищем. У 94–му окрузі зареєстровано два двійники кандидата від об’єднаної опозиції Віктора Романюка, а також двійники політиків, які розглядалися як потенційні учасники перевиборів, проте вирішили не брати участь у них — це два Сергії Власенки і один Остап Семерак, які не мають ніякого стосунку до відомих політиків. Як коментує «УМ» цю ситуацію координатор політичних і виборчих програм Громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, «таким чином виборців намагаються ввести в оману через непоінформованість про роль «двійників» у виборах. На практиці, в Україні, такі кандидати–двійники можуть відбирати у потенційних кандидатів до 3% голосів».

Станом на 17 листопада, останній день подачі документів, було зареєстровано 189 кандидатів у депутати. Також в останній день реєстрації до ЦВК подали документи лідер руху «Кияни передусім!» Віктор Пилипишин (як самовисуванець) та його двійник. Щодо Пилипишина як кандидата, то вчора стало відомо, що перешкод брати участь у виборах для нього немає, оскільки Голосіївський районний суд Києва виніс виправдувальний вирок у його справі.

Як зазначає «УМ» Ольга Айвазовська, «за цей час (передвиборчих перегонів) не було зафіксовано системних зловживань iз боку кандидатів, представників органів влади, які можуть вплинути на результати голосування». Тому вона пояснює, що заяви, які висувають щодо підкупу виборців, не можна вважати законними, оскільки для того, щоб довести це, потрібно викликати міліцію, складати протокол, а відео не може бути доказом цього. Нагадаємо, що минулого тижня у ЗМІ з’явилася інформація, що Віктор Пилипишин пропонує киянам 400 гривень за голос. Проте підтверджень цього, окрім відео, яке представили «свободівці», не було.

Цікавим залишається й той факт, що від Партії регіонів iз п’яти округів зареєструвався лише один кандидат — Микола Ладан у 197–му окрузі, хоча минулого року такі представники «регіонів», як Тетяна Засуха, Віталій Травянко та інші, були фаворитами виборчих перегонів.

Відомо, що через велику кількість зареєстрованих кандидатів у ЦВК можуть виникнути проблеми з фінансуванням. Якщо розпочнеться масовий процес відмови від реєстрації кандидатів за їх власним бажанням, доведеться виділяти додаткові кошти. Отже, буде необхідно проставити штамп «вибув» навпроти кожного прізвища у бюлетені.

Активісти ОПОРИ акцентують на тому, що виборцi на повторних виборах безпідставно позбавлені можливості вільно ознайомлюватися з деклараціями кандидатів. Проте позитивним нововведенням у ОПОРі вважають нову процедуру жеребкування, ЦВК вдалося забезпечити значно ширше представництво партій у складі окружних виборчих комісій. На повторних виборах — це 86% партій (36 з 42), а в 2012 році лише 23% (19 з 81).