Шукачка смислів

19.11.2013
Шукачка смислів

Поліна Башкіна.

Інформація про те, що відомий у Києві PR–спеціаліст Поліна Башкіна залишила роботу, щоб знайти свою місію, ошелешила багатьох. Упевнена в собі, цілеспрямована, невичерпно креативна, Поліна завжди була захоплена життям і своєю роботою. Вона почала працювати в п’ятнадцять років діджеєм на радіо, потому очолила прес–службу Генеральної прокуратури, далі — робота політтехнологом, захист бізнесу від рейдерських атак, просування мереж заправок і ресторанів. Її зар­плата вимірювалася тисячами доларів, а власники великих компаній боролися за те, щоб залучити Поліну до своїх проектів. І ось одного дня Поліна Башкіна усвідомила, що те, чим вона займається і чого прагне, є сурогатом, а не справжнім життям. Башкіна звільняється з роботи і зважується на новий ризикований проект — «12 місяців. Рік сенсу».
«Ми живемо так, неначе нам дали 99 життів, — так починається перший запис Поліни на сторінці проекту в мережі «Фейсбук». — Ми не розриваємо остогидлі нам відносини, не маючи «запасного варіанту». Не готові звільнитися без «запасного аеродрому». Боїмося ризикувати, не маючи гарантій. Але життя не дає гарантій — воно дарує можливості!» Своїм читачам у соціальній мережі й на сайті «Кореспондент» Поліна Башкіна запропонувала ризикнути замість них стати таким собі публічним експериментом. За умовами проекту «12 місяців. Рік сенсу» Поліна протягом року має випробувати на собі дванадцять різних професій, познайомитися із дванадцятьма людьми, яким вдалося знайти справу свого життя, постійно описувати свій позитивний і негативний досвід в iнтернеті і наприкінці презентувати книгу про пережите й осмислене. У квітні 2013 року серед читачів цієї новини знайшлися ті, хто захоплювався сміливістю Поліни, але були й недовірливі коментатори: мовляв, протримається місяць — і повернеться до звичної роботи. Але минуло майже сім місяців від початку проекту, і Поліна Башкіна з обраного шляху не зійшла: позаду шість професій, тисячі проїханих кілометрів, десятки нових знайомств і цікавих історій.

Захисниця тварин, акробатка в цирку й астроном–аматор

Навпроти мене в київській кав’ярні сидить та ж сама впевнена й азартна Поліна Башкіна, але я не втримуюся, щоб не сказати, як вона змінилася. «Я не ставила перед собою таку мету, — коментує Поліна. — Але коли повністю оновлюєш життєві обставини, коло спілкування, спосіб думання, зміни приходять автоматично». В розмові ми повертаємося на сім місяців назад, коли Поліна спробувала свою першу професію — догляд за хворими в хоспісі. «Ця ідея прийшла до мене після смерті батька, — розповідає моя героїня. — Я хотіла опинитися на межі, поруч із тяжкохворими, дізнатися, чи переосмислюють вони своє життя і чи відкривається їм щось таке, чого ми не бачимо через щоденний поспіх».

Наступного місяця Поліна поїхала в Херсонську область і домовилася про роботу в цирку–шапіто. Вона жила з клоуном у крихітному відсіку вантажівки, навчилася ходити в повітрі по канату, жонглювати, а ще продавала попкорн і заробила свої перші гроші не розумом, а фізичною працею. Далі ще цікавіше: Поліна приєдналася до групи науковців Музею Івана Гончара і поїхала з ними на Херсонщину записувати давні пісні, розповіді знахарів, шептух і навіть справжньої відьми. «Я була таким піддослідним кроликом у всіх тих виливаннях, нашіптуваннях, — з усмішкою пригадує Башкіна. — Й одного дня отримала такий сильний енергетичний удар, що потім довелося справді мене відливати». У Цюрупинську Поліна разом із членами експедиції побувала також у хаті художниці Поліни Райко — істинно народної художниці, яка, втративши всіх рідних, вирішила оповісти про своє життя фарбами на стінах власної хати. Після етнографії були професії зоозахисника в столиці й астронома у Кримській астрофізичній обсерваторії. Наукових дослі­джень астрономи Поліні не довірили, але дозволяли дивитися в телескоп, спостерігати, запитувати і натискати всі кнопки. «Навіть на гірських вершинах не так гостро відчуваєш суєтність і швидкоплинність людського життя, як поруч із зірками», — захоплено згадує майже астроном Поліна Башкіна. Наступного місяця моя героїня лишилася в Криму і приєдналася до гірських рятувальників — альтернативних еменесників, які без жодної зарплати і винагороди рятують неуважних туристів, а у вільний час влаштовують змагання і маркують туристичні маршрути в горах. Зустріти Поліну в Києві вдалося завдяки її сьомій, здається, найменш ризикованій з усіх нею спробуваних професій — дизайнера інтер’єрів.

Дорослі мрії і письменницька професія як бонус

Обрані Поліною професії не вписуються в сучасний стереотип про ідеальну роботу економіста–юриста–бухгалтера–телеведучого–програміста і скоріше схожі на ті, які діти зазвичай перелічують на запитання дорослих, ким вони хочуть стати. «Ні, дитиною я мріяла стати продавцем морозива, щоб їсти його досхочу, і вчителькою молодших класів, — заперечує Поліна Башкіна. — Виходить, мрійник у мені прокинувся в дорослому віці, бо саме тепер мені неймовірно цікаве все, що лежить за межами звичного». За сім місяців Башкіній відмовили лише в одному місці, яке вона не називає, бо хоче таки достукатися до тих, хто може навчити її ще однієї особливої професії. «В місця, про які ми мріємо, виявляється, потрапити дуже легко, — ділиться досвідом Поліна. — Усі двері насправді відкриті, просто ми звикли обмежувати себе завбачливістю і страхами».

Як і було обіцяно на початку проекту, щомісяця Поліна Башкіна відкриває для себе та читачів ще й незвичайного героя, в якого навчається основ нової професії і людської мудрості. За ці сім місяців її героями стали медсестра в хоспісі, яка, вийшовши на пенсію після роботи в МВС, вирішила допомагати тяжкохворим, дівчина–астроном, яка знайшла своє призначення в тому, щоб пізнавати Всесвіт, педагог, який присвятив своє життя вишивці, викладачка Інституту дизайну, клоун («Взірець любові до людей», — говорить про нього Поліна), гірський рятувальник, захисниця вуличних тварин. «У процесі проекту я переконалася, що моя ситуативна місія — підтримувати цих дивовижних людей, яким іноді не вистачає сил, щоб тягнути все на собі, і в житті яких теж є місце сумнівам», — розповідає Поліна Башкіна.

Слухаючи Поліну, я теж мимоволі згадую, що говорю з піарником із величезним стажем. Проект «12 місяців. Рік сенсу» має настільки чітку структуру, за ним стежать тисячі людей в iнтернеті — чи не реклама це самої Поліни? «Знаю з відгуків читачів, що публічність мого проекту багатьом допомагає прийняти те рішення, до якого вони раніше були не готові, — не погоджується зі мною Поліна. — До того ж я не вмію жити й мислити без форми. І мені вже не потрібно заробляти собі ім’я. Навпаки, для людей з мого попереднього професійного кола проект — це навіть антипіар, бо ж нині я заперечую цінності, якими керуються працівники цих компаній». Але піар–здібності все ж не лишилися «без діла»: у хоспісі Поліна організувала суботник, щоб зібрати всі необхідні для хворих речі; у цирку придумала комплекс рекламних заходів; на стінах Музею Івана Гончара із друзями втілила в життя проект «Перш ніж померти, я хочу…» («Before I die I want to…»); організувала благодійний концерт класичної музики на захист бездомних тварин; розробила роздатковий матеріал для туристів у горах.

Цілком закономірно, що, знайомлячись з унікальними людьми й опановуючи унікальні професії, Поліна не могла не спробувати себе ще й у ролі письменника. Проект «12 місяців. Рік сенсу» завершиться у травні, відповідно влітку 2014 року Поліна Башкіна планує дописати книжку — такий собі «посібник для офісного втікача». «Чи не боїшся брати на себе відповідальність за тих людей, які, прочитавши твої блоги чи книжку, теж захочуть звільнитися й відправитися на пошуки себе?» — запитую Поліну. «Я готова підтримувати всіх, хто зважиться піти справжнім шляхом, — запевняє офісна втікачка Башкіна. — Люди зазвичай задумуються про кардинальні зміни, коли опиняються «на межі», а мені б хотілося, щоб вони подумали про своє життя раніше, доки в них є час і сили для змін».

Виробничі травми і день народження в повітрі

Усе ж, зважуючись на шлях моєї героїні, важливо розуміти, що на ньому кожного чекають і відкриття, і небезпеки. Поліна запевняє, що для цього експерименту не мала жодних заоща­джень, бо звільнення не планувала заздалегідь. Протягом семи місяців Башкіна неодноразово відмовлялася від пропозицій великих компаній влаштуватися до них на роботу, пого­джуючись лише на підробітки, які давали їй гроші на продукти і бензин. Як і в будь–якій ризикованій справі, не обійшлося і без травм: після роботи гірським рятувальником Поліна повернулася до Києва із запаленням нирок, а після цирку, де на неї стрибнув собака, — зі шрамом на лобі. «Це дрібниці, робота в хоспісі та із захисниками тварин лишила глибші «рубці», — зізнається Башкіна. — Одна з пацієнток хоспісу попросила мене розмістити її звернення, в якому вона закликала людей не марнувати своє життя. Коли я повернулася до Києва після чергової поїздки і захотіла її провідати, виявилося, що цієї жінки не стало».

Поліна не говорить, які п’ять несподіваних професій чекають на неї та її читачів у найближчі п’ять місяців — зберігає інтригу. Так само вона не знає напевно, чим займеться, коли закінчиться проект і буде презентовано книжку. «Не повіриш, але я цілком можу уявити, що в якійсь зі спробуваних професій можу лишитися, — здивувала мене моя героїня. — Але навіть якщо не визначуся зі своєю місією, цей рік не буде марним, бо я поборола свої страхи і навчилася жити абсолютно іншим життям».

Цього місяця Поліна Башкіна разом зі своїми колегами–дизайнерами оформлює фасад навчально–методичного центру «Інститут дизайну». На одній зі стін Поліна планує закріпити справжні стіл і канапу, щоб у такій фантастичній 3D–кімнаті відсвяткувати день народження і екватор своїх наполегливих пошуків справжніх смислів.

  • Голодомори й лихоліття «мами за законом»

    Іде другий десяток літ, як немає з нами дорогої для мене людини — Євдокименко Ірини Пилипівни, матері моєї дружини, а по-простому — тещі (або, як прийнято в англійців, mother-in-law, «мами за законом»). Народилася вона у 1910 році. >>

  • Ноги замість мотора

    30-річний черкащанин Олексій Ганшин ніколи не мав автомобіля і навіть не хоче його купувати. Бо в нього є веломобіль. Олексій не просто любить на ньому подорожувати, він власноруч будує ще й лежачі велосипеди. У планах народного умільця — власна велосипедна фірма на зразок тих, що працюють у Європі. >>

  • За ним сумує місто...

    Сьогодні — 9 днів, як пішов із життя Ігор Калашник, політик, громадський діяч Черкащини, доктор економічних наук, заслужений будівельник України, лауреат загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», депутат Черкаської міської ради кількох скликань і багаторічний друг нашої газети. Йому було лише 55 років. Раптова і трагічна смерть шокувала всіх, хто знав Ігоря Миколайовича. >>

  • «Я давно вже став українським націоналістом»

    Ще жоден художник тему сучасної українсько-російської війни досі не втілював настільки масштабно, як 53-річний художник iз Дніпропетровська Сергій Чайка. Його нова картина вражає грандіозністю, насиченістю образів українських героїв, серед яких у центрі постає Надія Савченко. >>

  • Не в грошах щастя

    Звістка про те, що Василю Пилці з Кривого Рогу замовили портрет короля Кувейту, нещодавно була розповсюджена багатьма ЗМІ як неабияка сенсація. Особливої ж пікантності додавало те, що українському майстру гравюри на склі за таку роботу ніби мають заплатити гонорар у сумі річного бюджету України. >>

  • «Ми такі люди — співати вміємо, а балакати не дуже!»

    Більше 30 років поспіль українська народна пісня допомагає черкаській родині Карпенків на їхньому життєвому шляху. Саме пісню та музику Ніна Петрівна i Володимир Михайлович називають тим джерелом натхнення, яке підтримує, дає сили і дарує настрій. І тоді як добре на душі, і тоді як важко. >>