Малюй, поки молодий! Пізніше — також малюй

15.11.2013

У трьох загальноосвітніх навчальних закладах різних районів Сум розпочали свою роботу фiлiї мiської художньої школи імені М. Лисенка. Створення мережі дитячої «художки» — частина гуманітарного проекту «Починай творити — Start Creating», що стартував у місті на початку року. Виникла ідея не на порожньому місці. Директор мистецького закладу Олексій Кузьменко констатує: за останні дев’ять років кількість бажаючих навчатися у них зросла з 200 до 450 учнів. Отже, старій школі важко вмістити таку кількість дiтей зі зручностями. Окрім того, є учнi, які мають їздити на заняття з інших районів міста після звичайних шкільних уроків. Отже, повертаються додому пізно. Не завжди — без транспортних пересадок. Це, звісно, зменшує кількість ймовірних митців. А такого не повинно бути. Тому й відкрилися спеціальні класи у традиційних школах Роменського, Курського мікрорайонів та Хіммістечка.

Що класи не звичайні — можна не сумніватися. На їх створення рішенням вересневої сесії міської ради з бюджету виділено 42 тисячі гривень. «Основна частина відразу ж пішла на необхідне обладнання та облаштування, — говорить директорка Агенції промоції «Суми» Сумської міськради Ірина Дяденко. — Також ці кошти підуть на зарплату викладачам».

До речі, вчителями новостворених філій стали випускники художньої школи минулих років. А заклад має немало вихованців, якими по праву пишається. Філії розраховані на 130 дітей, і вже сьогодні близько ста учнів записалися на навчання.

«Викладання тут нічим не відрізнятиметься від того, що проходить у головному корпусі, — запевняє Олексій Кузьменко. — Плата така ж сама — 80 гривень на місяць. Єдина відмінність — більша зручність».

Розширення «художки» — свідчення цікавої тенденції, яку зауважила Ірина Дяденко. Вона вважає, що сумчани почали більше тягнутися до прекрасного. Про це свiдчить зростання відвідувачів до муніципальної галереї, на публічні лекції з мистецтва. Агенція промоції навіть запланувала проведення майстер–класів із живопису для бажаючих не лише дітей, а й дорослих. Отож, виявляється, «у наш час розумітися на мистецтві — це модно!» — підсумовує пані Ірина.