Про права людини — для правопорушників

15.11.2013

Щороку, приїжджаючи до Сум, Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA привозить якусь новизну. Нинішній рік — не виняток. Так, фестиваль уперше завітає у виправні заклади області. На Сумщині таких кілька: три колонії, один виправний центр та слідчий ізолятор. «Фільми для показу тут відібрані з урахуванням специфіки цих закладів, — розповідає начальник сектору соціально–виховної та психологічної роботи управління Державної пенітенціарної служби України в Сумській області Олександр Казнієнко. — Для нас важливо, аби це був не пасивний перегляд, а обговорення проблематики. Щоб наші глядачі замислилися над іншим життям, яке у них може бути».

Для такого перегляду відібрано стрічки не лише останнього, десятого, фестивалю, а й попередніх. Це — «Правосуддя Сергія», «Килимок», «Очевидець»... А от, скажімо, «Відкритий урок», фільм про те, як правоохоронці вивчали перед Євро–2012 іноземну мову, до цього спеціального перегляду вирішили не включати.

Десятий фестиваль особливий тим, що цього разу на ньому вперше було представлено великий доробок українських авторів — чи не третина фільмів. Загалом не можна не відзначити того, що рівень української документалістики за останні роки зріс, — відзначає один із координаторів фестивалю в області, голова обласної організації кіноосвіти Ілля Фоменко. Про це свідчать і відзнаки, отримані нашими документалістами на світових кінофорумах. Для мандрівних показів збільшення українського блоку позитивне тим, що знімає проблему перекладу.

Ще одна новина. Стартуючи на Сумщині 18 листопада, фест не закінчиться, як було раніше, за сім–десять днів, а продовжиться місяць. Адже цього року він поріднений із всеукраїнським тижнем права, а тому триватиме і під час нього. Із цим пов’язані й такі особливості: у рамках фестивалю відбудеться семінар для модераторів показу, адже документальне кіно варто не лише дивитися, а й обговорювати; будуть спецпокази для етнічних груп; студентам–педагогам разом із кіно запропонують майстер–класи з уміння з ним працювати.

«Мабуть, і завдяки фестивалю нарешті зрушилося з мертвої точки питання правової освіти населення, — вважає голова координаційної ради молодих юристів при обласному управлінні юстиції Андрій Кнуренко. — Освіта стає неформалізованою і емоційною».