Баба Параска як український Дон Кіхот

15.11.2013
Баба Параска як український Дон Кіхот

Параска Королюк.

Незабаром виповниться три роки, відколи пішла у засвіти славнозвісна активістка українського Майдану з Тернопільщини, «помаранчева бабуся» Параска Королюк. Ще за її життя було відомо, що Параска Василівна написала спогади про ті історичні події і хоче видати книжку. Щоб дізнатися про долю того рукопису, автор цих рядків зателефонувала в село Дорогичівка Заліщицького району Тернопільщини, до середньої дочки Параски Королюк Світлани. «Вже після маминої смерті я передала все написане нею в Київ, Ользі Пугач, яка на тому розуміється і яка знала маму особисто», — сказала жінка. Відтак вдалося зв’язатися з пані Ольгою — відомим науковцем, видавцем, активісткою київської «Просвіти». І ось що вона розповіла про спогади баби Параски:

— Ми познайомилися з Параскою Василівною, коли я ще керувала Київською міською організацією «Просвіти», не раз зустрічалися і спілкувалися на різні теми. Вона вміла дуже цікаво і колоритно розповідати, тож я попросила, щоб написала спогади про свою участь у важливих історичних подіях. Вона це зробила, а я потім набрала текст на комп’ютері, зберігаючи всі особливості оригіналу. Обсяг там не дуже великий, але це справді історична річ. Найкращим варіантом бачу подати ці спогади разом iз коментарями, в яких би уточнювалися місце і дата описуваних подій, їх контекст. Тоді це був би справжній епос! І навіть якби видати невеликий тираж, хоч екземплярів 200—300 для Тернопільської області, то книга була б дуже цінною для підняття духу народу, який зараз якось занепав. Знаєте, я називала Параску Василівну українським Дон–Кіхотом, а цей образ зараз, за висновками фахівців, стає актуальним.

Книгу в електронному вигляді я показувала кільком авторитетним людям, зокрема голові всеукраїнської «Просвіти» Павлу Мовчану, і всі погоджувалися, що її обов’язково треба видати. Інша справа, що наразі ще не вирішене питання з фінансуванням. Я зверталася і ще буду звертатися до людей, які можуть допомогти, і сподіваюся, що кошти буде знайдено. Було б дуже добре, якби спогади вашої незвичайної землячки Параски Королюк побачили світ до 10–ї річниці Помаранчевої революції.