«Перевертень» не квапиться на «зону»

15.11.2013

Колишнього генерала МВС Олексія Пукача, де–факто, але не де–юре, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе до довічного позбавлення волі, Феміда зобов’язала припинити читати свою кримінальну справу. Таку постанову виніс суддя Печерського райсуду столиці Андрій Мельник.

Вочевидь, у служителів Феміди урвався терпець: вирок Пукачу було оголошено ще 29 січня 2013 року, але він так і не вступив у законну силу до сьогоднішнього дня. Річ у тім, що, згідно iз законом, засуджений має право подати свої зауваження до судового протоколу, який вів секретар протягом усього резонансного процесу. Найвідоміший «перевертень у погонах» вхопився за цю норму і майже десять місяців (!) вивчав багатотомні протоколи.

Увесь цей час Пукач продовжував перебувати в ізоляторі СБУ, а для вивчення справи його щодня привозили до Печерського суду на три години. За таких темпів колишній генерал міг студіювати матеріали справи ще й увесь наступний рік, не поспішаючи до місць позбавлення волі. Ймовірно, у Печерському суді були незадоволені, що до цих пір не можуть позбутися набридлої резонансної справи, тим більше що для Пукача доводилося виділяти спеціальну режимну кімнату для читання секретних документів.

Рішення судді Мельника про припинення існування в суді «хати–читальні» для Пукача фактично означає, що в найближчі дні його справа може бути направлена до Апеляційного суду і розглянута по суті. Не дивно, що адвокат Пукача Григорій Демиденко вважає постанову утиском прав свого підзахисного і пише скарги на суддю.

«На мого клієнта тиснуть, він пережив уже два серцеві напади в ізоляторі СБУ, де його рятували тюремні медики. Тиснуть і на його близьких — до нього одна з доньок за весь час зважилася прийти тільки раз. Пукач знає, що вона хоче його відвідати, але її залякали», — цитує захисника газета «Вєсті».

Пан Демиденко натякає, що справа затягується і через спроби прокурорів вивідати у Пукача компромат на політиків. Натомість адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що саме Пукач, а не прокуратура, намагається затягнути свою справу до нескінченності. Воно й зрозуміло, адже на «зоні», в секторі для довічників у «перевертня» не буде можливості щодня кататися Києвом до суду, а режим передбачатиме лише коротку прогулянку в кам’яному блоці з решіткою замість даху.