Кислота — саме та

14.11.2013
Кислота — саме та

Рибка — корисна смакота. (з сайта lady.gazeta.kz.)

Чи з’їли ви сьогодні порцію морської риби? Якщо так, то майте на увазі, що зробили дуже добру справу для власного здоров’я. Адже добре відомо, що Омега–3 (поліненасичена жирна кислота, на яку багата морська риба) позитивно впливає на функцію серця і судин, зміцнює зір, покращує стан шкіри, підвищує розумову і фізичну працездатність. Лікарі кажуть, що морська риба допомагає нашому організму виводити токсини і сприятливо діє на нервову систему, вгамовуючи тривожність.

Недавно американські дослідники на сторінках журналу Environmental Health Perspectives оприлюднили результати своїх досліджень, із яких випливає: збалансована, здорова дієта допомагає захищати організм від дії багатьох шкідливих речовин, натомість нездорове харчування завдає організму шкоди і збільшує ризик багатьох небезпечних хвороб. Зокрема, на думку дослідників, недостатня кількість морської риби і морепродуктів у раціоні може провокувати нервозність і стан тривоги, особливо — в жінок у період вагітності, коли ризик стресу вищий, ніж зазвичай.

Окрім стресових ситуацій, уникнути яких у наш час дуже непросто, людина щоденно потерпає від шкідливого впливу довкілля. Отож, аби зменшити «атаку» на організм психоемоційних навантажень і екологічних негараздів, слід більше вживати рослинної їжі і продуктів, багатих на Омегу–3. Поліненасичені жирні кислоти насамперед слід шукати в жирних сортах морської риби (сьомзі, сардинах, оселедцеві).

Отже, згідно з рекомендаціями дієтологів, здоровий раціон щодня має обов’язково включати три порції овочів і фруктів, нежирні молочні і кисломолочні продукти (оптимально три в день), горіхи і бобові, цільні злаки (бодай половина із загалом спожитих упродовж дня злакових), а також морську рибу — щонайменше двічі–тричі у тиждень.