Від революції до дискримінації

13.11.2013
Від революції до дискримінації

Попри все, і в Єгипті, і в Іраку жінки мають право працювати і заробляти гроші. (Рейтер.)

Становище жінки в арабському світі, принаймні з точки зору західної культури, вкрай незавидне. І найгірша ситуація з правами жінок — у Єгипті. Про це свідчать результати дослідження соціологічної агенції «Фонд Томсон рейтер», оприлюднені Бі–Бі–Сі. В опитуванні, що проводилося у 22 країнах арабського світу, взяли участь 330 гендерних експертів, які відповідали на запитання щодо таких чинників, як насильство проти жінок, репродуктивні права, ставлення до жінок за межами родини, їх роль у політичному та економічному житті країни.

Це вже третє таке щорічне дослідження, починаючи з 2011 року, тобто від початку хвилі революцій в арабських країнах. На жаль, його результати свідчать про зростання кількості випадків сексуального насильства, винуватці якого або взагалі уникають покарання, або чекають на нього дуже довго, каліцтва геніталій, погіршення гендерного законодавства під впливом радикальних ісламістських груп.

Найкраща ситуація з правами арабських жінок станом на 2013 рік склалася на Коморських островах, де представниці прекрасної статі обіймають 20 відсотків міністерських посад. До першої п’ятірки лідерів у гендерній рівності також увійшли Оман, Кувейт, Йорданія та Катар. А найгірша ситуація, окрім Єгипту, також в Іраку, Саудівській Аравії, Сирії та Ємені.

Сповзання Єгипту на останню сходинку рейтингу пояснюється дискримінаційними законами та стрімким зростанням викрадень і торгівлі жінками. «На околицях Каїра та інших міст є цілі селища, де все підприємництво базується лише на торгівлі жінками та шлюбах під примусом», — каже Захра Радван із правозахисної групи «Глобальний фонд для жінок» зі штаб–квартирою у США. Але все ж головною причиною погіршення ситуації саме в Єгипті є сексуальне насильство. В оприлюдненому у квітні цього року звіті ООН вказується, що від нього тією чи іншою мірою постраждали 99,3 відсотка єгипетських жінок і дівчат. «Суспільне сприйняття щоденного сексуального насильства впливає на кожну жінку Єгипту, незалежно від її віку, фахового чи соціоекономічного походження, шлюбного стану, одягу і поведінки», — наголошує Ноора Флінкман з єгипетської правозахисної групи «Карта неспокою».

У звіті також зроблено висновок, що Ірак тепер є значно небезпечнішим для жінок, ніж у часи правління Саддама Хуссейна. Такого насильства, як після початку інтервенції США, жінки цієї країни не зазнавали впродовж багатьох останніх десятиліть.

Поганий результат Саудівської Аравії пояснюється дуже низьким рівнем участі жінок у політиці, дискримінацією на робочих місцях, обмеженнями свободи пересування та прав на власність. Але, на відміну від інших арабських країн, саудівські жінки мають високий рівень доступу до освіти та охорони здоров’я, володіють репродуктивними правами та високим захистом від гендерного насильства.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>