Марш до будки

13.11.2013
Марш до будки

Учасники варшавського Маршу незалежності палили фаєри за Бога, честь і батьківщину. (Рейтер.)

Позавчора Європа відзначала 95–ту річницю завершення Першої світової війни. У Польщі урочистості затьмарили сутички націоналістів із поліцією. Нагадаємо, 11 листопада 1918 року закінчилася Перша світова війна, яка знищила три європейські імперії, що колись загарбали Річ Посполиту. Отже, після 123 років поділів, Польща знову повернулася на мапу Європи. Поляки відзначають цю дату як національне свято — День незалежності.

У Варшаві поліція застосувала сльо­зогінний газ і гумові кулі для розгону націоналістів та ультраправих, що влаштували заворушення під час Маршу незалежності, участь у якому взяли майже 50 тисяч людей. Спершу хода була цілком мирною. Демонстранти, одягнені переважно в чорне, йшли центром Варшави, розмахуючи прапорами і скандуючи «Бог, честь, батьківщина!». Багато учасників маршу приховували обличчя під балаклавами та шарфами з символікою місцевих футбольних клубів. З натовпу лунали заклики до відставки правоцентристського уряду на чолі з прем’єр–міністром Польщі Дональдом Туском.

Насильство почалося вже потім, із настанням темряви. Група молодих людей відокремилася від юрби і почала підпалювати автомобілі. У поліцейських, які намагалися їх утихомирити, полетіли каміння й пляшки. Вони також підпалили арку в кольорах веселки, що символізувала толерантність, та спробували прорватися на територію посольства Росії. За інформацією польських ЗМІ, будівлю посольства закидали фаєрами і камінням, учасники маршу намагалися зламати ворота дипмісії і підпалили будку поста охорони. Ця будка з тильної сторони будівлі посольства згоріла вщент.

Представник столичної поліції Маріуш Соколовський повідомив, що в сутичках отримали поранення 19 осіб. Із них 14, у тому числі п’ятьох поліцейських, було госпіталізовано. Поліція заарештувала 72 учасників заворушень. Багато мешканців Варшави вимагали від влади заборонити ультранаціоналістам проведення маршу, оскільки в минулому такі заходи неодноразово супроводжували спалахи насильства. Так, 2011 року в День державного свята у Варшаві заарештували щонайменше 200 людей під час вуличної бійки, яка виникла, коли марш націоналістів спробували зупинити антифашистські угруповання.

Напад на посольство Росії спричинив політичний конфлікт. Через цей інцидент посла Польщі у Москві Войцеха Зайончковського викликали до міністерства закордонних справ Росії для пояснень, повідомила прес–служба дипломатичного відомства РФ. У Москві посилено охорону посольства Польщі, а провладні російські ЗМІ не шкодують обурення на адресу поляків.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Франції, яка відзначила 95–ту річницю завершення Першої світової війни церемонією вшанування загиблих, також не обійшлося без заворушень. Під час церемонії святкування Дня перемир’я на Єлисейських полях поліція затримала близько 70 ультраправих активістів, які освистали президента Франсуа Олланда, що мав запалити вогонь над могилою Невідомого солдата під склепінням Тріумфальної арки. Між учасниками акції та поліцією спалахнули сутички. Протестувальники провели президентський кортеж, який рухався до Могили Невідомого солдата, вигуками «Олланд, іди у відставку!» та «Соціалістичний диктатор!».

Як зазначають французькі ЗМІ, це був перший випадок публічного вияву зневаги до глави дер­жави на 11 листопада. Свято також було затьмарене тим, що біля воріт цвинтаря у місцевості Шаторенар поблизу Марселя ножові поранення отримали троє політиків — мер міста Бернар Рейн, депутат міськради та очільник відділу освіти, які мали покласти вінок до солдатських могил. Нападником виявився психічно хворий чоловік віком близько 30 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>