Ближче до авторитарних

13.11.2013

Порівняно з минулим роком ситуація зі свободою слова в Україні не покращилася. Але, що вже добре, й не погіршилася. Такими є результати другого заміру Індексу свободи ЗМІ «Моніторинг свободи медіа країн Східного партнерства», оприлюднені Міжнародною громадською організацією «Інтерньюз–Україна». Дослідження проводили з липня по вересень 2013 року за фінансової підтримки Євросоюзу. У рейтингу фігурують шість країн програми ЄС «Східне партнерство» — Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан та Вірменія.

Перше місце в загальному рейтингу свободи медіа посіла Молдова, друге — Грузія, третє — Вірменія. Україна до «трійки призерів» не потрапила, опинившись на четвертій сходинці. А найгірші показники, цілком прогнозовано, продемонстрували Азербайджан і Білорусь, де ситуація зі свободою слова найменш оптимістична.

«Азербайджан і Білорусь недаремно на останніх позиціях. Режим у цих країнах тяжіє до авторитарного, і це відбивається на сфері медіа», — зазначив у коментарі «УМ» директор програми «Інтерньюз–Україна» Андрій Кулаков. Також, за словами пана Андрія, для Білорусі значним недоліком є те, що в цій країні не ухвалено закону про доступ до публічної інформації.

Щодо ситуації з європейськими стандартами в медіа, експерти наголошують: якби Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, із часом ми б отримали набагато кращі результати. «На сьогодні вже мало хто вірить у те, що угоду буде підписано. І для України та українських ЗМІ — це значна втрата. Чекати блискавичних змін відразу, звісно, було б смішно, але поступово ситуація покращувалася б», — переконаний Андрій Кулаков.

У порівнянні з минулим роком позиції втратила Грузія, яка у 2012–му посідала в рейтингу перше місце. Натомість значного прогресу досягла Молдова, яка стабільно демонструє чи не найбільший поступ серед усіх держав «Східного партнерства».

Якщо говорити про конкретні показники­України, то, скажімо, серед телеканалів перше місце щодо об’єктивності і дотримання журналістських стандартів, як і торік, залишається за «5–м». Найгірша ситуація — на Першому Національному. Водночас, як зауважила в розмові з «УМ» редактор сайту Media Sapiens Діана Дуцик, жоден з українських телеканалів не отримав найвищої оцінки. Навіть «5–й канал», який з–поміж усіх подає найбільш достовірну інформацію, має не дуже високі бали».

На думку більшості опитаних українських медіа–експертів, найбільшим негативом на медіа–ринку України за цей рік можна назвати кібер–атаку на електронні поштові скриньки відомих журналістів та створення клону інтернет–видання «Українська правда». Нагадаємо, у вересні з’явилася інформація, що «УП» виходитиме в друкованому вигляді. Проте головний редактор видання Олена Притула заперечила цю інформацію.

З другого боку, є й позитивний момент — рішення суду у справі побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя. Проте експерти зазначають, що, на жаль, це поодинокий випадок, оскільки загалом в Україні журналісти все частіше зазнають тілесних ушкоджень та переслідувань.