Гроші — на розвиток

12.11.2013

Українська банківська система поступово переорієнтовується на кредитування реального сектору економіки, а не на дрібного споживача. Й ця тенденція свідчить про реальне покращення економічних показників і збільшення довіри до вітчизняного бізнесу. Такі висновки напрошуються за результатами «круглого столу» «Кредитування реального сектору: найближчі перспективи й довгостроковий прогноз», що відбувся в інформаційному агентстві «Українські новини».

Лише за 10 місяців поточного року обсяг кредитування реального сектору економіки збільшився на 8%, тоді як торік це зростання за відповідний період становило 4,4 відсотка, повідомила заступник директора Департаменту нормативно–методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду НБУ Оксана Присяженко. За її словами, цьогоріч найбільші темпи зростання кредитування спостерігалися у виробництві. Зокрема, кредити в будівництво зросли на 18 відсотків, кредити в сільське господарство збільшилися на 11,9 відсотка, у промисловість — на 8,2 відсотка.

Якщо говорити мовою цифр, то обсяг кредитування економіки за 10 місяців поточного року сягнув 51 мільярда гривень, при цьому споживче кредитування становить близько 6 мільярдів гривень, тобто майже в десять разів менше. Як наголосила Оксана Присяженко, ці показники говорять про те, що банки в першу чергу кредитують економіку. Тобто дрібні споживчі кредити стають для банків менш цікавими, ніж кредитування підприємств.

На думку представниці НБУ, створення додаткових умов для зниження ризиків у банківській діяльності сприятиме більш активному кредитуванню виробничих сфер економіки. «Тут мають значення прийняті заходи з дедоларизації, причому як депозитних, так і кредитних портфелів, — каже пані Присяженко. — Не секрет, що в докризовий період значна частка кредитів в іноземній валюті призвела до виникнення ризиків для позичальників. Проведена дедоларизація по­ступово призведе і до зниження кредитних відсотків. Але подібні зміни не можуть відбутися за місяць–два, це поступовий процес, який підтримується діями і НБУ, і Кабміну. І ми розуміємо, що сьогоднішній рівень ставок за кредитами в чомусь пов’язаний iз ризиками, які в них закладаються. Тому ми постійно докладаємо законодавчих та інших зусиль для поліпшення захисту прав кредиторів».

У цілому ж кредитування реального сектору української економіки за підсумками року може показати зростання в 10%. Такий прогноз у ході «круглого столу» озвучив заступник голови правління з корпоративного бізнесу банку «ПУМБ» Олексій Волчков.

«У цьому році система реального сектору вийде на 10% зростання, а можливо, і трохи більше», — цитує представника банку УНН. Олексій Волчков зазначив, що у порівнянні з країнами східної Європи це — досить суттєве зростання. «З точки зору східної Європи або західної Європи, або Америки, ми зростаємо дуже швидко. Але з точки зору потреби економіки, заміни виробничих фондів, оновлення ресурсів, потрібно зростати в 2–3 рази швидше», — підсумував пан Волчков.