НОВИНИ ПЛЮС

12.11.2013

Уряд Греції встояв

Парламенту Греції у ніч із неділі на понеділок не вдалося відправити у відставку уряд Антоніса Самараса. Пропозицію висловити вотум недовіри кабінету міністрів подала головна опозиційна сила «Коаліція радикальних лівих» (СИРІЗА). За висловлення вотуму недовіри проголосували 124 депутати (при необхідних 151), «проти» — 153, «утрималися» — 17.

Тим часом непопулярні в народі дії уряду таки дають результати. Грецький ринок капіталів ожив: з травня 2012 року афінський біржовий індекс ASE зріс на 140%. За даними ділової агенції «Блумберг», афінська біржа за останні 16 місяців подолала рекорд усіх бірж світу, поступившись за темпами зростання у цей період тільки венесуельській. Найбільше вкладники цікавились акціями грецьких банків та промислових підприємств–експортерів.

У Варшаві відкрився кліматичний саміт ООН

Представники понад 190 країн беруть участь у ХІХ кліматичному саміті ООН, який почався вчора у Варшаві і триватиме до 22 листопада. Впродовж найближчих днів на Національному стадіоні та в Палаці культури і науки екологи та інші фахівці розмовлятимуть про зміни клімату. ЄС закликає до 2050 року скоротити викиди вуглецю щонайменше на 20%, хоч деякі країни називали цифри до 30%. Варшава виступає проти надмірних обмежень, наголошуючи, що польській економіці, яка, в основному, спирається на вугілля, в такому разі загрожував би крах.

Вбито замміністра промисловості Ірану

Невідомий нападник позавчора увечері застрелив віце–міністра промисловості Ірану Сафдара Рахмата Абаді, повідомила іранська державна агенція ІРНА. Він отримав смертельні постріли у грудну клітку та голову; обидва пролунали в машині віце–міністра. Відсутність слідів боротьби вказує на те, що вбитий добре знав нападника. Мотиви вбивства ще не встановлено, але не виключено, що знову «спрацювала» ізраїльська розвідка, яка вже ліквідувала кількох вчених та урядовців, які займаються іранською ядерною програмою.

У Польщі — новий закон про іноземців

Сейм Польщі ухвалив новий закон про іноземців, який тепер перебуває на розгляді в Сенаті. Закон містить комплекс заходів, що мають сприяти іноземцям, які працюють і навчаються у Польщі, та тим, хто хоче легалізувати своє перебування. Документ має набути чинності з 1 травня 2014 року. Продовження дозволу на тимчасове перебування для іноземців з двох до трьох років, один дозвіл на проживання і роботу в Польщі та дозвіл на тимчасове перебування до трьох років для іноземців, що продовжують навчання в Польщі — це лише деякі зміни, передбачені в новому законі.

ЄС і США повернулися до переговорів

Після чотирьох місяців перерви Європейський Союз і США повернутися до переговорів про торговельну угоду. Вчора розпочався другий раунд перемовин у цій справі. Він мав стартувати ще в жовтні, але тоді з'явилася нова інформація про прослуховування телефонів європейських лідерів Агенцією національної безпеки США, і ЄС не ухвалив голосного рішення щодо припинення торговельних переговорів.

«Твіттер» б'є рекорди

Позавчора почалися торги акціями компанії Twitter на Нью–Йоркській фондовій біржі — з першої ціни 45,1 долара за акцію, що на 73,5% вище встановленої в середу в рамках ІРО ціни — $26 за акцію. Протягом торгів ціна акцій навіть піднімалась до 50 доларів, але на закриття торгів склала $44,9 за одиницю. При цьому капіталізація компанії склала $31,8 мільярда, що на $13 млрд. вище оцінки компанії за підсумками ІРО. Експерти вважають таку вартість «Твіттера» значно завищеною.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>