«Йоланда», що сіє смерть

12.11.2013
«Йоланда», що сіє смерть

Це все, що залишилося від філіппінського міста Таклобан після «зустрічі» з тайфуном. (Рейтер.)

Попри те, що для країн Південно–Східної Азії тайфуни та урагани — явище звичне, такого руйнівного буревію тут не бачили давно. Тайфун, який на Філіппінах отримав ім'я «Йоланда», а в світовій класифікації відомий під назвою «Хайян», визнаний одним із найсильніших із будь–коли зафіксованих тропічних циклонів.

Станом на вчора тільки на Філіппінах серед загиблих значилися понад 10 тисяч людей. І це далеко не остаточні цифри. Точну кількість загиблих і постраждалих наразі встановити неможливо — через руйнування в багатьох районах країни зникли зв'язок та електропостачання, туди неможливо дістатися жодним наземним транспортом.

Пройшовши через острови Самар і Лейте в центральній частині країни, «Хайян» фактично стер iз лиця землі місто Таклобан і зруйнував близько 80% будівель та комунікацій у містах Пало, Ормок та Бурауен.

Швидкість вітру перевищувала 100 м/сек, висота здійнятих ним хвиль сягала 5 метрів.

Кількість жертв тим більше вражає, що перед наближенням тайфуну до Філіппін із потенційно небезпечних районів було евакуйовано понад мільйон людей.

Постраждалі регіони гостро потребують питної води, харчів та медикаментів. Ситуація ускладнюється тим, що літакам iз гуманітарною допомогою та рятувальниками фактично ніде сідати. Від аеропорту Таклобана не залишилося майже нічого, крім злітно–посадової смуги, але і її довелося довго розчищати.

У зоні стихійного лиха могли опинитися і туристи та іноземці, що на даний момент мешкають на Філіппінах, а також на Тайвані та у В'єтнамі. Саме туди рушив тайфун після того, як досхочу похазяйнував на Філіппінах. Міністерство надзвичайних ситуацій Росії повідомило про те, що в зоні стихійного лиха могло перебувати від 110 до 150 росіян. Водночас у департаменті інформаційної політики українського МЗС даних про постраждалих українців не отримували, тож наших співвітчизників, найімовірніше, в критичних для життя районах не було.

В'єтнамці заздалегідь почали зводити укріплення, із зони на півночі країни евакуювали понад 600 тисяч людей. Може постраждати і курортний китайський острів Хайнань. Хоча циклон, який учора сягнув Китаю, до того часу значно ослаб, тож завдані ним руйнування були вже далеко не такими нищівними.

Серед загиблих значаться щонайменше 8 туристів, які відпочивали на Тайвані — усіх їх змило в океан сильними хвилями. Загалом така доля спіткала 16 туристів, але вiсьмох iз них станом на вчора вважали зниклими безвісти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>