Велика китайська мрія

08.11.2013
Велика китайська мрія

Навіть готелі в Китаї особливі (на фото — новий готель «Шератон» у провінції Худжоу, який називають «Пончиком» або «Підковою»). (Рейтер.)

Хоч би яким складним було життя на батьківщині, назавжди покинути рідну землю й переселитися на чужину наважуються одиниці. А от пожити за кордоном певний час — для навчання, роботи чи з інших міркувань — інколи буває дуже корисно. Хоча на гостинний прийом чужинці можуть розраховувати далеко не всюди.

Найбільш комфортні умови для іноземців із видом на проживання створили три країни: Китай, Німеччина та Сінгапур. Такими є дані оприлюдненого днями звіту, який ось уже шість років поспіль укладають експерти банку HSBC. Також до п’ятірки найгостинніших увійшли Кайманові острови та Австралія.

Серед 37 держав, які цього року фігурують у рейтингу, України немає. Як, утім, і наших найближчих сусідів — Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Білорусі, Молдови. А от Росія — є, і то на досить високому сьомому місці.

З огляду на останні події у Москві та інших великих містах РФ — погроми нелегальних мігрантів, «Русскіє марши» із закликами до чужинців «забиратися геть» тощо, така оцінка комфортності Росії для тривалого проживання іноземців здається дещо дивною. Проте насправді висновки фахівців ґрунтуються на довгій низці критеріїв, за сумою яких виводиться загальна оцінка кожної країни.

Критерії розбито на три великі групи: економіка, щоденний досвід (робота, розваги, харчування, система охорони здоров’я, клімат тощо), виховання дітей. Так, на перших рядках за показниками привабливості економіки стоїть Швейцарія , але при цьому країна банків мало підходить для пошуку друзів. Найпростіше подружитися з місцевим населенням на Кайманових островах, у Росії, Індії, Таїланді та Мексиці, а дуже складно — в Нідерландах, Швейцарії та Японії.

У частині особистих доходів і задоволення заробітком для іноземців слідом за Швейцарією в рейтингу йдуть Китай, Катар, Таїланд і Кайманові острови. Росія за цим показником стоїть на 20–му місці.

За рівнем свободи доступу і якості медичної допомоги лідирують Таїланд, Росія, Бахрейн, Кайманові острови та Швейцарія, а найгірші з цим справи в Єгипті, Італії та Ірландії.

Найбільш розвинена система транспорту — в Китаї, Швейцарії, Німеччині, Індонезії та Омані. Росія за цим показником посідає 27–ме місце, а найгірший громадський транспорт, згідно з рейтингом, чомусь в Італії, Іспанії та Ірландії.

Ростити дітей іноземцям найпростіше в Туреччині, ПАР, Новій Зеландії, Німеччині та Бельгії, а в Ірландію, Катар і Саудівську Аравію краще малюків не привозити.

Що ж до вивчення та використання місцевої мови, перше місце впевнено посідає Італія, за нею слідом ідуть Бразилія, Іспанія, Франція, Китай (!), Індонезія, Росія, Німеччина. Найгіршу оцінку за цим критерієм отримали Кайманові острови та чомусь Австралія та Ірландія. Очевидно, для британців із групи HSBC вивчити китайську мову значно легше, ніж призвичаїтися до австралійського чи ірландського діалекту власного «інгліша».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>