Вендета на мікрофонах

08.11.2013

Те, що міграційна служба Росії оштрафувала гурт «Океан Ельзи» «за незаконну трудову діяльність», викликало хвилю обурення не тільки у фанатів Вакарчука. Першим серед політиків заговорив про потребу «вендети» голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності В’ячеслав Кириленко. Він звернувся до Міндоходів iз вимогою перевірити всіх російських «зірок» i «зірочок», які нині виступають в Україні, на предмет наявності в них дозволу на гастрольну діяльність, а також довідатися, чи справно вони сплатили гастрольний збір.

Отут і розкрилося, що мститися росіянам ніяк. Адже норму про обов’язкове отримання дозволів іноземних співаків, акторів та художніх колективів на гастрольну діяльність в Україні було скасовано три роки тому.

Мінкульт, утім, замислився, а чи не повернути цю норму? «Міністерство культури готове повернутися до питання унормування гастрольної справи в Україні та до практики отримання Свідоцтва про проведення гастрольного заходу», — йдеться в заяві міністерства. Раніше таке свідоцтво мусили отримати не тільки іноземні виконавці, а й вітчизняні. Невідомо, чи збирається Мінкульт видавати дозволи на гастролі тільки для іноземців, чи й для українських виконавців також.

Тим часом скандал з «Океанами» опритомнив несамовитих шукачів «співочих гастарбайтерів». Повідомлення про те, що гурт Вакарчука покарали рублем за «нетрудову діяльність», яке з’явилося на сайті саратовського управління Федеральної міграційної служби у середу вранці, надвечір того ж дня зникло. Чи означає це, що «федерали» відступили, і в інших містах Росії, якими пролягає далі маршрут концертного туру «Океанів», гурт не штрафуватимуть? Чому, знов–таки, гурт не штрафували в тих містах, де вже пройшли концерти? Невже тому, що саратовські хлопці з міграційної служби більш пильні, ніж петербурзькі?

Багато користувачів соціальних мереж схильні приписати цьому інциденту політичний підтекст. Мовляв, ще одна шпилька під ребро проклятущим українцям, які рубають вікно в Європу, а «капусту» ріжуть у Росії. Приблизно такої ж думки і значна частина українських естрадних виконавців. Так, в інтерв’ю «ТСН» Руслана заявила: «Океан Ельзи» настільки популярний у Росії, що, аби підняти на нього руку, треба мати політичні мотиви».