Чим пахне нафтова труба?

05.11.2013

Очистка нафтопроводу, свавільні дії чи банальна крадіжка нафти — що саме відбувається на території Хотінської сільради Сумського району, має розслідувати прокуратура.

Як повідомив прокурор області Руслан Білокінь, наразі йдеться про порушення природоохоронного законодавства, Земельного кодексу, а також закону про трубопровідний транспорт. Жодних висновків ще немає, і, найшвидше, правоохоронці не вдалися б до розголосу дій за відкритим кримінальним провадженням. Але першими розповіли про ситуацію нафтовики. Вони повідомили, що працівники філії «Придніпровські магістральні нафтопроводи» Публічного акціонерного товариства «Укртранснафта» у Сумській області здійснювали роботи з відкачки технологічної нафти на нафтогоні «Мічурінськ—Кременчук». Нафтопровід законсервований ще з 2009 року, отож, аби запобігти корозії та пошкодженню системи, нафту слід відкачати і наповнити труби спеціальним розчином. Однак процес цей зупинився і перебуває на межі зриву, бо в таку потрібну й корисну справу втрутилася прокуратура.

Руслан Білокінь пояснив, як виглядає ситуація з їхньої точки зору. Розслідування почалося зі звернення до прокуратури голови Сумської райдержадміністрації, який просив перевірити законність зняття родючого ґрунту та проведення технологічних робіт на території Хотінської сільради. Два гектари землі було пошкоджено працівниками державного підприємства. Родючий шар зняли, провели обвалування, розкопали трубу і з неї відбирали нафту.

Для подібних робіт, пояснює прокурор, мають бути певні дозвільні процедури. Насамперед проведено екологічну експертизу; зроблено допуск до робіт із підвищеною небезпекою; узгоджено земельні питання та інше. Проте, як з’ясувалося, до жодної відповідної структури за жодним дозволом нафтовики не зверталися.

«Укртранснафта» посилається на лист одного з колишніх посадовців ще за 2009 рік, де йшлося про дозвіл на проведення подібних робіт. Проте, звертає увагу Руслан Білокінь, в оригіналі даного документа зазначено, що роботи можна проводити на відрізку 479–754–й кілометр нафтогону «Мічурінськ — Кременчук». У нинішньому ж переспіві листа йдеться чомусь про 451–479 кілометри. Тобто 28 кілометрів труби виникли нiзвiдки. Отже, ймовірна підробка. Втім, у будь–якому разі лист можна розглядати лише як супроводжувальний документ. А затвердженої проектної та дозвільної документації таки немає.

Виникають запитання і щодо обсягів нафти у трубі. Згідно зі звітними документами 2009 року, коли проводилися останні роботи на нафтогоні, у трубі зберігалося 235 тисяч тонн нафти — залишку від діяльності з транспортування. За сьогоднішніми даними нафтовиків, у трубі зберігається 11 тисяч тонн нафти. «Де ділися 224 тисячі тонн? — запитує прокурор. — Якщо вони були відібрані й заскладовані, то де балансові документи? Якщо цю нафту переробили, де документи щодо цього? Якщо сировину продали, теж мають бути відповідні документи. Поки нам їх не надали».

І ще одне запитання, що не могло не зацікавити правоохоронців. Нафту з труби вибирали у два бензовози приватної фірми з Дніпропетровської області. Чому державне підприємство здійснює роботу саме з цією фірмою? Обсяги робіт такі, що на них мав би відбутися тендер. Проте про жоден тендер не відомо. Тож чому мова про цю фірму, а не якусь сумську чи, скажімо, полтавську, що територіально розташовані ближче? І чи не йдеться тут просто про крадіжку нафти?