А людей спитали?

05.11.2013

На позачерговій сесії Шполянської райради, що відбулася наприкінці минулого тижня, місцеві депутати проголосували за створення комунального закладу «Районний центр первинної медико–санітарної допомоги Шполянської районної ради». Причому зробили це без громадських слухань, як того вимагає закон. «Депутати проголосували за створення Центру, де буде сконцентрована уся медична допомога, там будуть всі лікарі, в тому числі й сімейні. Цей крок спрямований на виконання указу Президента «Про реформування медичної галузі», яким перед­бачене покращення медичного обслуговування населення у Шполянському районі», — говорить «УМ» керуючий справами районної ради Сергій Ребенюченко.

Але не всі у Шполі налаштовані так оптимістично. Адже реорганізацію місцевої медицини тамтешні жителі називають фактичною ліквідацією районної лікарні і побоюються, що від цих новацій надання медичної допомоги тільки погіршиться. «Суть цієї реформи — не покращення медичної допомоги, а економія коштів. Зверху кинули вказівку, мовляв, «потрібно», а внизу відповіли «схвалюємо!» — переконаний колишній завідувач акушерсько–гінекологічного відділення Шполянської районної лікарні Юрій Шарапа, який стверджує, що район не готовий до того, аби проводити таку реформу.

За словами народного депутата від партії «УДАР» Ірини Геращенко, напередодні сесії райради їй зателефонували шполянські депутати й по­скаржилися, що від керівництва райдержадміністрації іде шалений тиск, щоб вони таки проголосували «за» без всяких громадських слухань, тож, аби протягти це питання, й було скликано позачергову сесію.

«Рішення стосовно реорганізації лікарні прийнято з порушеннями. У нас є відеодоказ того, що протокол голосування сфальсифіковано, а озвучена цифра про те, що «за» проголосували 30 депутатів райради не відповідає дійсності, — заявляє голова Черкаської обласної організації партії «УДАР» Віталій Іляшенко, який був присутній на тій сесії.

Він наголошує, що апарат районної ради, який мав роздати депутатам проект рішення про реорганізацію лікарні, вчасно не поінформував про порядок денний сесії, а сесійну залу ретельно охороняли правоохоронці, тож опозиції та представникам громади було нелегко туди потрапити. «Ударівцям» навіть довелося блокувати трибуну, аби добитися відкритого поіменного голосування, а після сесії — стояти під кабінетом голови Шполянської райради Миколи Тимошенка, щоб отримати протокол поіменного голосування. На жаль, його їм так і не надали.

«Але ми вже підготували звернення до прокуратури Черкаської області та позиватимемося до суду, щоб визнати рішення Шполянської райради сфальсифікованими і недійсними», — зазначає Віталій Ляшенко. Серед аргументів, наголошує він, є рішення комітету з питань охорони здоров’я районної ради, який проголосував проти реорганізації лікарні.

До речі, подібна «реорганізація» районної лікарні днями мала відбутися і в іншому черкаському райцентрі — Маньківці. Але люди, дізнавшись, що в районі закриють реанімаційне, хірургічне, гінекологічне, травматологічне, інфекційне, пологове, та лор–відділення, а залишать тільки педіатричне, терапевтичне та нейрологічне, влаштували під стінами райради протест, тож питання щодо лікарні зняли з порядку денного.