Весь не в білому

05.11.2013
Весь не в білому

Підступи до будівлі суду від прихильників Мурсі відгородили колючим дротом. (Рейтер.)

У Каїрі вчора розпочався судовий процес над відстороненим від влади президентом Мохаммедом Мурсі та 14 лідерами ісламістського руху «Брати–мусульмани», який він представляв. Вулиці навколо будівлі суду оточили посилені наряди поліції та військових, а з повітря територію патрулювали військові гелікоптери. І недарма — як і очікувалося, прихильники Мурсі вийшли на акцію протесту, вимагаючи «припинити судилище над законно обраним главою держави». Кілька сотень «мурсистів» буквально пішли війною на журналістів, закидаючи знімальні групи камінням та намагаючись розбити телекамери. Приязно вони ставилися тільки до камер катарського каналу «Аль–Джазіра» — головного рупора «Братів–мусульман» на Близькому Сході.

Головного підсудного до суду доставили на гелікоптері — так само, як свого часу його попередника Хосні Мубарака, скинутого під час революційних подій «Арабської весни». Щоправда, на відміну від Мубарака, Мурсі привезли не в останній момент, а значно раніше, ніж почалося засідання.

Місце, де відстороненого президента утримують під вартою, суворо засекречене — його не знають навіть рідні та адвокати Мурсі, яким дозволено спілкуватися з ним лише по телефону. Нагадаємо, президента і верхівку «Братів–мусульман» звинувачують у закликах до вбивств і насильства під час заворушень навколо президентської резиденції в грудні 2012 року. Крім того, Мурсі інкримінують втручання в роботу прокуратури і спробу переконати кримінальний суд почати переслідування його головного суперника на президентських ви­борах Ахмада Шафіка, співпрацю з іноземними спецагентами при спробі втекти з тюрми тощо. Якщо провину буде доведено, обвинуваченим загрожує довічне ув’язнення або навіть смертна кара.

Засідання почалося з невеликого скандалу. Мурсі відмовився перевдягнутися в тюремну робу, як належить обвинуваченому, і зайшов до зали в костюмі. Головуючий відмовився почати засідання, доки підсудний не перевдягнеться. Для тих, хто постає перед судом уперше, передбачена біла «уніформа», для рецидивістів — оранжева. Втім винятки все ж трапляються — скажімо, Мубарак під час «свого» процесу вбирався в робу тільки раз, а на інших засіданнях йому дозволили лежати (хворий екс–президент не міг навіть сидіти) у спортивному костюмі.

Тим часом Мурсі заявив, що є законним президентом країни, і закликав суддю «не брати участь у перевороті». «Я — легітимний президент цієї країни, ваш законний керівник, а ви — ніхто! — наголосив підсудний, звертаючись до судової колегії.

Тим часом його адвокат подав протест, посилаючись на Конституцію 2012 року, згідно з якою президент держави може постати тільки перед спеціальним судом на чолі з головою Вищої суддівської ради. От тільки ні згадана стаття, ні загалом основний закон у цій редакції зараз не діють.

Зрештою голова суду вирішив оголосити перерву. Слухання відновляться аж 8 січня 2014 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>