НОВИНИ ПЛЮС

05.11.2013

Росія планує операцію проти керівництва Литви

Росія готує інформаційні атаки проти президента Далі Грібаускайте та інших політиків Литви. Як повідомляє литовське видання Delfi, про це департамент держбезпеки Литви попередив членів парламентських комітетів нацбезпеки й оборони та закордонних справ. За даними департаменту, такі дії російських спецслужб спричинені невдоволенням Кремля зовнішньою політикою Литви, головуванням у Раді Євросоюзу та здійсненням програми ЄС «Східне партнерство». За інформацією литовської розвідки, один із департаментів адміністрації президента РФ найближчим часом планує поширити інформацію, що дискредитує президента Литви, «знайшовши» в російських архівах нові дані з її біографії. Російські спецслужби нібито одержали завдання відшукати в архівах будь–яку інформацію, що компрометує колишніх службовців СРСР, які зараз займають високі пости. Нагадаємо, саме в столиці Литви Вільнюсі наприкінці листопада відбудеться саміт «Східного партнерства», де, зокрема, Україна сподівається підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

Катастрофа порома в Таїланді

У Таїланді біля узбережжя популярного серед іноземних туристів курортного міста Паттайя позавчора ввечері затонув пором, на борту якого перебувало близько 200 людей при максимально дозволеній кількості 150 пасажирів. Пором прямував з острова Ко Лан, це був останній недільний рейс на материк. Щонайменше половину пасажирів становили громадяни Росії. Усі вони вижили. Загалом, за даними місцевої преси, в катастрофі загинуло щонайменше 6 людей, ще 20 вважаються зниклими безвісти.

«Русскій марш» у Росії

У Москві вчора відбувся «Русскій марш» проти мігрантів. За даними поліції, участь в акції взяло близько 8 тисяч людей, приблизно 30 учасників маршу затримали за дрібне хуліганство, вигукування нацистських гасел та використання забороненої символіки. Організаторами акції виступили об’єднання «Русскіє» та Російський загальнонаціональний союз. Менші акції відбулися також у Санкт–Петербурзі, Новосибірську, Нижньому Новгороді та інших містах Росії.

У Малі вбили французьких журналістів

Французькі солдати в Малі почали операцію з пошуку зловмисників, які стратили двох французьких журналістів. Малійська поліція запевняє, що вже затримала 10 підозрюваних у провінції Кідаль, де сталися вбивства. Репортерів «Міжнародного радіо Франції» Клода Верлона та Жіслен Дюпон викрали та застрелили в суботу після їхнього інтерв’ю з ватажком сепаратистського угруповання туарегів на півночі Малі. Тіла журналістів знайшов французький патруль на узбіччі дороги за 12 км від міста Кідаль. Президент Франції Франсуа Олланд висловив співчуття рідним і колегам загиблих.

Торік Кідаль став осередком повстання сепаратистів–туарегів та ісламістів, які вимагали створення на півночі незалежної держави Азавад. Після початку військової операції «Серваль» французам вдалося відвоювати північ Малі, але терористичні угруповання і далі намагаються зірвати мирний процес.

Катастрофа корабля ВМС КНДР: 19 жертв

Щонайменше 19 військових моряків загинуло в катастрофі корабля воєнно–морського флоту КНДР, що сталася кілька днів тому. Як повідомила Північна Корея, протичовновий корабель затонув під час бойового чергування на схід від Корейського півострова. Офіційний Пхеньян також поширив фотографії, на яких лідер КНДР Кім Чен Ин покладає квіти до меморіалу загиблим воїнам; видно 19 свіжих могил. Водночас за даними ЗМІ сусідньої Південної Кореї, загиблих було значно більше, а катастрофа сталася під час проведення навчань за участю ще одного судна.

Екс–президента Пакистану звільнили під заставу

Суд у Пакистані звільнив під заставу екс–президента країни Первеза Мушаррафа, якого минулого місяця заарештували у справі про напад на Червону мечеть в Ісламабаді 2007 року. Тоді загинуло більше ста людей. Також Мушаррафа звинувачують у причетності до вбивства політичної опонентки, колишнього прем’єр–міністра Пакистану Беназір Бхутто.

Берлусконі втретє одружився

77–річний екс–прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі одружився з 28–річною телезіркою Франческою Паскале. Весілля відбулося ще на початку жовтня в капличці на обійсті Берлусконі неподалік Мілана. Про вінчання пари в інтерв’ю на радіо розповіла подруга Сильвіо Марітель Поланко. Це вже третій шлюб італійського політика, який має двох дітей від Карли Ельвіри Далль’Ольйо та трьох — від актриси Вероніки Ларіо. Останнє розлучення вилилося йому в 3 мільйони євро аліментів щомісяця.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>