Референдум за вступ до ЄС — через шість років

05.11.2013

Президент України (2005—2010 рр.) Віктор Ющенко переконаний, що в разі успішного підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі за шість років Україна зможе претендувати на членство в Європейському Союзі. Про це Віктор Ющенко заявив в інтерв’ю французькій газеті «Лібера­сьон».

«Рішення по членству потребує національного акцепту. Це буде років через шість. Тоді обов’язково будемо проводити референдум», — сказав Віктор Ющенко. При цьому він зауважив, що Угоду про асоціацію нелогічно виносити на референдум, і таких прецедентів не було в країнах останніх хвиль розширення.

Говорячи про позиції сторін стосовно укладання Угоди про асоціацію з Україною, Президент вказав на «глобальну недооцінку геополітичного значення України». «Політики сьогодні зобов’язані визначитися з пріоритетами і мислити стратегічно», — вважає він. Асоціація, на думку Віктора Ющенка, визначить для України послідовний курс реформ, якого зараз бракує і який змінить Україну. При цьому він наголосив, що європейська інтеграція стала метою, яка об’єднала суспільство, владу і опозицію. «Вперше за 22 роки українське суспільство і політикум висловилися однозначно з європейського питання», — сказав Віктор Ющенко. Відтак він закликав європейську сторону підтримати прагнення України та усвідомити катастрофічні наслідки, які матиме відмова укласти угоду в листопаді. «Україна не вистоїть в одиночку», — застеріг третій Президент.