І знову здрастуй, школо

01.11.2013

В Ужгородi осінні канікули таки будуть приєднані до зимових і триватимуть iз 21 грудня до 12 січня. За таке рішення в середу одноголосно проголосували члени міськвиконкому. Зібратися на дострокове засідання їх примусили акції протесту.

Підставою для продовження навчального процесу мер Ужгорода Віктор Погорєлов назвав результати моніторингу громадської думки, проведеної в школах, згідно з яким бiльшiсть — 64% — батьків висловилися за приєднання осінніх канікул до зимових.

Розчарованi батьки стверджують, що цифри підтасовані. «Ніякого опитування в нашій школі не було, я дитині дала заяву від нашої сім’ї, нікому навіть було її взяти», — говорить одна з мам у коментарях на сайті Закарпаття онлайн. Троє батьків написали заяву в прокуратуру, стверджуючи, що рішення про скасування канікул було прийняте Погорєловим самовільно в телефонному режимі.

Але найбільше обурила батьків сама реакція влади на школярську акцію протесту проти скасування канікул. Віктор Погорєлов звернувся до міліції з проханням «перевірити інформацію щодо правопорушень iз боку групи осіб у кількості 200—300 дітей до 18 років», які в понеділок закидали мерію сміттям та яйцями», а також «встановити осіб, причетних до організації порушень громадського порядку, і вжити відповідних заходів». В усіх школах відбулися «профілактичні бесіди» з директорами та педагогічним колективом, після чого вчителі були масово долучені до перегляду відеозйомок мітингу і складання списку учнів, помічених на акції. «Профілактичні бесіди» були проведені і з багатьма батьками, які підтримували своїх дітей. А з соціальної мережі «ВКонтакте» зникла сторінка групи «Канікули в Ужгороді», на якій школярі обговорювали ситуацію та домовлялися про організацію акцій протесту. Учасниками цiєї групи в соцмережi були майже тисяча ужгородських школярів. Відтепер у соцмережах Погорєлову закидають, що він воює з дітьми.

Учора уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська попросила прокурора Закарпатської області Володимира Корбаня перевірити законність рішення Ужгородського міськвиконкому. Вона нагадала, що Державні санітарні норми, які передбачають осінні, зимові, весняні і літні канікули, — це обов’язковий для виконання документ. «Графік учнівських канікул може змінюватися з урахуванням місцевих особливостей i кліматичних умов за погодженням iз відповідними місцевими органами управління освіти, але це не передбачає повного скасування одного з видів канікул», — йдеться в листі.

Після понеділкових акцій протесту «губернатор» Закарпаття Олександр Ледида заявив, що його рішення про скасування канікул «мало рекомендаційний характер» і не було обов’язковим для виконання. Справдi, не дослухалося до цих рекомендацiй Мукачеве, де канікули ніхто не скасовував. А от у Хусті та Виноградові школярi перемогли: після акцій протесту їм ще в понеділок повернули осiннi канiкули.