Незграба з вибухівкою

31.10.2013

У популярному серед іноземних туристів курортному місті Сус на східному узбережжі Тунісу вчора було скоєно теракт. Терорист–смертник підірвав себе на пляжі поруч із готелем Ryadh Palms. Як припускають місцеві правоохоронці, чоловік мав на меті задіяти вибуховий пристрій на території готьної території, але проникнути всередину йому не вдалося. Довелося підриватися на пляжі за межами готельної території, де фактично нікого й не було. Саме завдяки цьому ніхто, крім самого «камікадзе», не постраждав. Тим часом у місті Монастір поліція затримала ще одного терориста — до того, як він встиг підірвати себе в мавзолеї колишнього президента Тунісу Хабіба Бургіба.

До «Арабської весни», яка почалася саме з Тунісу, піщані пляжі Суса були одним із найпопулярніших курортних районів у Середземномор’ї. Але зміна влади, вуличне насильство й масові заворушення різко скоротили турпотік до цієї країни.

У 2013–му туристична галузь країни почала потроху відновлюватися, однак на заваді цьому знову стає політична нестабільність та ісламська терористична загроза. Як зазначає «Рейтер», теракти — досить рідкісне явище для Тунісу, але після громадянської війни в Лівії туди хлинув потік бойовиків. Лише за останні дні у сутичках з озброєними угрупованнями в різних регіонах країни загинуло дев’ятеро силовиків. Позавчора міністерство оборони Тунісу виступило із заявою про те, що збройні сили почали масштабну антитерористичну операцію в центральній частині країни.

У червні МЗС України й Росії рекомендували своїм співгромадянам проявляти обережність, перебуваючи в Тунісі, та уникати відвідування місць, де проходять акції протесту. У цей період у Туніській Республіці чинили безлади мусульмани–салафіти, які нападали на поліцейські відділки, держустанови, офіси політичних партій тощо. Влада Тунісу 12 червня була змушена ввести комендантську годину в восьми провінціях країни, в тому числі в столиці.

Проте у вересні, «у зв’язку з позитивною динамікою розвитку безпекової ситуації в Туніській Республіці», Міністерство закордонних справ України скасувало попередні рекомендації українським громадянам щодо необхідності уникати виїзду поза межі готельних комплексів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Одна людина загинула й п’ятеро отримали поранення в результаті двох вибухів, які сталися вчора в центрі Махачкали — столиці Дагестану. Териристи заклали вибухівку на перетині вулиць біля магазинів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>