НОВИНИ ПЛЮС

31.10.2013

ЄС продовжив санкції щодо Білорусі

Рада Євросоюзу продовжила санкції щодо Білорусі до 31 жовтня 2014 року. Як зазначається в поширеному Брюсселем комюніке, зроблено це «через небажання Мінська звільнити і реабілітувати політв’язнів, поважати права людини та демократичні принципи».

Водночас керівний орган Євросоюзу виключив із «чорного списку» 13 високопоставлених білоруських чиновників та п’ять компаній, що належать білоруському олігархові Володимиру Пефтієву. Раніше Пеф­тієв намагався оскаржити санкції проти себе та свого бізнесу в суді. Таким чином, на сьогодні під санкції ЄС підпадають 232 фізичні та 25 юридичних осіб у Білорусі.

Економіка Іспанії вийшла з рецесії

Уперше за два з гаком роки в економіці Іспанії зафіксовано зростання. Як свідчать дані Національного статистичного агентства країни, з липня по вересень ВВП Іспанії виріс на 0,1%. За даними НСА, зростанню економіки сприяє збільшення обсягів експорту та стрімке зростання потоку іноземних туристів, пов’язане з несприятливою ситуацією в Африці та на Близькому Сході.

З 2008 року, коли вибухнула світова фінансова криза, економіка Іспанії переживає значний спад, а рівень безробіття в країні (26%) є одним із найбільших у Європі. Зокрема, значних збитків до літа цього року зазнавала одна з провідних галузей іспанської економіки — туристична.

Арештували одного з останніх лідерів «Братів–мусульман»

У Каїрі вчора заарештували одного з лідерів ісламістського руху «Брати–мусульмани», заступника голови його політичного крила, Партії свободи і справедливості, Ісама Ар’яна. Ордер на його арешт було видано ще влітку, коли затримали більшість впливових «Братів» на чолі з їхнім головою Мохаммедом Баді. Але досі Ар’ян переховувався від поліції. Нагадаємо, діяльність «Братів–мусульман» було знову заборонено після повалення президента Мохаммеда Мурсі. За часів 30–річного правління Хосні Мубарака, якого в січні 2011 року скинула «Арабська весна», цей рух також був під забороною.

Суд над капітаном «Кости конкордії»

Капітан круїзного лайнера «Коста конкордія», що затонув у січні минулого року біля берегів Італії, за кілька хвилин до катастрофи віддав розпорядження збільшити швидкість судна. Такі свідчення на суді над Франческо Скеттіно, якого вважають головним винуватцем аварії, дав офіцер Сальваторе Урсіно. Він також підтвердив той факт, що на капітанському містку в момент катастрофи перебувала колишня танцівниця з Молдови Домніка Чемортан. Раніше італійська преса писала, що перед тим як судно наштовхнулося на рифи, Скеттіно випивав і фліртував із Домнікою. Сам капітан запевняє, що стерновий неправильно зрозумів його наказ взяти вліво і повернув у протилежний бік. Свідки це спростовують.

Нагадаємо, на борту лайнера, який затонув біля острова Джильйо, перебувало понад 4,2 тисячі людей. У катастрофі загинуло 32 iз них. Після того як 17 вересня в результаті безпрецедентної операції судно повернули у вертикальне положення, на борту знайшли останки зниклої після аварії 50–річної пасажирки. Тіло ще одного зниклого безвісти, 33–річного стюарда Рассела Ребелло, виявити досі не вдалося.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>