Плюс в умовах кризи

31.10.2013
Плюс в умовах кризи

Задля полiпшення iнвестклiмату Прем’єр вимагає скасувати всi штучнi перепони для бiзнесу. (УНІАН.)

Вітчизняна економіка таки виходить iз кризи. Прем’єр–міністр Микола Азаров, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, прокоментував результати дослідження Світового банку з цього приводу, опубліковане напередодні. Україна, згідно з цим дослідженням, за один рік піднялася одразу на 28 позицій, зайнявши 112–те місце із 190 країн. «А за три роки, з 2010 року, Україна покращила позиції на 40 пунктів. Таким чином, ми зробили помітний крок до мети, поставленої Президентом України: міцно утвердитися у першій сотні країн за простотою й ефективністю ведення бізнесу», — сказав Азаров.

За словами Прем’єра, для нього є визначальним той факт, що Україну визнано країною, яка досягла найкращих результатів щодо покращення регуляторного середовища серед усіх країн світу в 2012/2013 році. Відзначено поступ у 8 iз 10 сфер, що охоплюються дослідженням. «І це не раптовий стрибок або збіг обставин. У дослідженні зафіксовано, що темпи вдосконалення Україною регуляторного середовища порівняно з 2009 роком були найвищими у регіоні і в світі, — сказав Азаров. — На сьогодні Україна займає четверту сходинку серед 50 країн світу, які досягли найкращого темпу наближення до так званого «передового рубежу».

За словами урядовця, в Україні відмічається найшвидший прогрес у таких сферах, як реєстрація майна, відкриття бізнесу. Причому час, який витрачається на всі процедури сплати податків, скоротився практично вдвічі: з 697 до 390 годин на рік. А кількість платежів зменшено майже в п’ять разів: із 135 до 28.

Аби не втрачати набутого темпу, Микола Азаров запропонував урядовцям зосередити свої зусилля на кількох напрямах. «По–перше, зосередитись на створенні законопроектів, які ефективно захищають право власності. По–друге, розробити найкращу законодавчу базу і практику щодо вільного та рівного доступу до ресурсів. До кредитних, енергетичних, матеріальних ресурсів тощо. По–третє, продовжити вдосконалення податкових і митних процедур, дозвільних процедур і ліцензування», — сказав Прем’єр.

А ТИМ ЧАСОМ...

Бюджет–2014 на тлі Брюсселя і Вашингтона

Як заявив учора Микола Азаров, уряд нині активно працює над макроекономічними прогнозами 2014 року. Нині процес формування бюджету узгоджується з Міжнародним валютним фондом. Досягнутий компроміс щодо виділення Україні чергового траншу кредиту «стенд–бай» кардинальним чином відкоригує основні статті доходів і витрат кошторису держави.

На думку експертів, приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом може дати нам нові ресурси, не кажучи вже про розширення секторальної співпраці між Києвом та ЄС. А це — додаткові мільярди до державного бюджету.