«Газом їх, товариші, газом!»

31.10.2013
«Газом їх, товариші, газом!»

Росiя блефує, погрожуючи вкотре перекрити газовий кран для України. (з сайта zn.ua.)

Черговий виток україно–російського газового конфлікту, який дивним чином збiгся в часі із невдалими перемовинами лідерів двох країн у Мінську і Сочі, більшість експертів оцінюють однозначно: для досягнення своїх геополітичних цілей Москва вирішила використати перевірений метод — газовий вентиль.

Два погляди на один газ

Утiм самі росіяни від таких трактувань категорично відхрещуються. Офіційну точку зору Кремля озвучив прес–секретар російського президента Дмитро Пєсков. «Однозначно, тема газових боргів не лежить у площині політичних питань і жодним чином не пов’язана з темою асоційованого членства України в ЄС. Проблема несплати за російський газ, по суті, збiглася з дискусіями про наслідки можливого підписання Києвом Угоди з Євросоюзом», — сказав Пєсков. За його словами, «Газпром» тривалий час виявляв гнучкість і йшов назустріч українським партнерам.

Але, треба розуміти, як тільки Віктор Янукович заявив, що наша країна не збирається скасовувати західний вектор своєї політики, «газпромівська» гнучкість миттєво завершилася. А тому, за словами російських чиновників, Україна має або негайно сплатити 882 млн. доларів боргу, який нам нарахував керівник «Газпрому» Олексій Міллер, або задуматися про шкідливість європейських перспектив. В іншому випадку Росія погрожує перейти на стовідсоткову передоплату, на яку її буцімто штовхає недисциплінованість України.

Українські ж експерти ставляться до проблеми під іншим кутом зору. Й російські погрози, замість того, аби переглянути несправедливі, кабальні для країни контракти, підписані Юлією Тимошенко в 2009 році, вважають безумовним тиском Москви на геополітичний європейський вектор розвитку України. А така позиція не лежить у площині конструктивних партнерських відносин.

За словами українського Прем’єр–міністра, Україна як сумлінний платник оплатить заборгованість, і ця сума не є для нас критичною проблемою. Проте черговий шантаж Кремля ще раз переконав український уряд у правильності курсу, який він нині реалізує: поступове зниження імпорту російського газу, нарощування реверсних поставок та збільшення власного видобування.

Росія серйозно постраждає від власної агресії

До речі, американська консалтингова компанія IHS CERA, завершивши дослідження українського газового потенціалу на замовлення нашого уряду, дійшла до висновку: з 2015 року видобування цього виду пального в Україні почне зростати завдяки значним капіталовкладенням, у тому числі й з боку іноземних інвесторів. Плюсом дослідники також вважають використання сучасних технологій у паливному секторі України. Ці фактори сприятимуть збільшенню вітчизняного видобутку газу на 14 млрд. кубометрів у рік до 2025 року і на 26 млрд. кубометрів до 2035 року. Сьогодні, як відомо, Україна видобуває близько 20 млрд. кубометрів природного газу щороку. За прогнозами Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, до 2017 року Україна зможе наростити видобування газу на 34,6% — до 27 млрд. кубометрів щороку. До цього часу обсяги газу, який ми закуповуємо у росіян, скоротяться до 12 млрд. кубів. План на 2013 рік — 18 млрд. кубометрів.

Значне зменшення витрат державного бюджету на оплату імпортного пального також буде забезпечено завдяки реалізації програм енергоефективності та енергозбереження, реалізацію яких активізував уряд. Отже, якщо Росія запровадить передоплату за газ для України, то це стане лише точковим ударом, який створить для нашої держави лише тимчасові труднощі. Але через це уже в найближчий час Росія опиниться у значно складнішій ситуації.

У тому що російський прем’єр Дмитро Медведєв не наважиться піти далі власних погроз щодо запровадження стовідсоткової передоплати, не сумніваються навіть російські аналітики. За їхніми словами, чергова «газова війна», особливо на тлі факторів енергетичної безпеки Європи і геополітичного вибору України, неодмінно викличе торговельно–економічні санкції з боку Євросоюзу і США. Враховуючи, що понад половина товарообігу Росії припадає на європейський ринок, економічні втрати Кремля будуть просто колосальними.

Оптимальний же, на думку вітчизняних експертів, вихід для Росії у цій ситуації — відмовитися від мови погроз та шантажу, а натомість сісти за стіл переговорів і напрацювати конструктивну модель взаємовигідної торговельно–економічної співпраці.

Хід векселем

Для того, аби розрубати «гордіїв вузол» газових боргів, необхідно ухвалити законопроект зi змінами до держбюджету України щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів. Таку думку озвучив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Сьогодні Кабмін має право реструктуризувати заборгованість за оплату газу з боку комунальних підприємств, яка сформувалася станом на 1 січня 2013 року, шляхом видачі векселів, — пояснює експерт. — Новий законопроект пропонує уряду розширити це право на заборгованість, яка сформувалася упродовж нинішнього року. Цей нюанс дозволив би зняти проблему боргів за газ комунальних підприємств на етапі опалювального сезону, щоб у людей взимку не виникало проблем із теплом».

Фінансист нагадав: документ дозволяє реструктуризацію тільки боргів за газ юридичних осіб, зокрема комунальних підприємств перед НАК «Нафтогаз України». «При цьому законодавчо заборонено розраховуватися векселями з працівниками комунальних підприємств, а також перед іншими особами, які отримують платежі з державного бюджету у вигляді зарплати чи пенсії», — уточнив Охріменко. Як вважає фахівець, через кабальну газову угоду 2009 року у нас склалася заборгованість за природний газ у розмірі 17 млрд. гривень. «Змінити ситуацію можна лише, піднявши ціни для населення удвічі, — вважає експерт. — Але дуже сумнівно, що такий крок можна буде реалізувати на практиці. Ціни на газ для населення і так доволі високі, а серйозне зростання є малоймовірним як з економічного, так і з політичного боку».