Кумедне гарбузове свято

30.10.2013
Кумедне гарбузове свято

Зготуйте страву в горщику з гарбуза. (з сайта gotuemo.com.)

Для українців запозичене в американців та британців містично–карнавальне сучасне свято Хелловін, яке прив’язане до християнського Дня пам’яті всіх святих, постійно нагадує про гарбузи. Адже вони, перетворені у моторошні чудовиська, зі вставленим вогником усередині, — один із символів такої ігрової Відьомської ночі. Щоб зробити добрішим свято, яке полюбили підлітки і молодь, можна спробувати перетворити хелловінські гарбузи на кумедні й навіть вишукані страви.

Стоїть гарбуз із «павучками»

Щоб зберегти американсько–британський дух для хелловінського застілля, варто приготувати страву власне у гарбузі. Може бути вона як солодкою, так і солоною. Ласунів можна порадувати солодким пловом iз родзинками і горіхами. Найперше, що треба мати під рукою, — величенький, приблизно 2–кілограмовий гарбуз правильної форми, з якого зручно вибирати серцевину. Ще знадобляться: склянка круглого рису, 70 г вершкового масла, склянка родзинок, пiвсклянки подрібнених волоських горіхів (або будь–яких інших), яблуко, столова ложка цукру, чайна ложка кориці і дещиця солі, пiвсклянки води. Спочатку ввімкніть духовку — нагріти її треба до 200 градусів. Зваріть до напівготовності рис (це хвилин 5). Злийте воду і промийте холодною водою. Додайте до рису промиті родзинки, горіхи і соломкою порізані яблука. Усе приправте цукром і корицею, киньте дрібку солі, полийте розтопленим вершковим маслом й акуратно перемішайте.

Із помитого гарбуза спочатку зрізати верхівку — це буде кришка. Далі з допомогою ножа і ложки акуратно вийняти насіння і зайву м’якоть — створити гарбузовий (не тонкостінний) горщик. Його спочатку треба трохи підпекти — поставити у духовку на 20—30 хвилин. Потім вийняти, наповнити начинкою десь на дві третини (рис iще розбухне), залити водою, закрити кришкою–верхівкою і запікати приблизно 40 хвилин. Коли виймете з духовки — зверху спечений гарбуз можна містично прикрасити, наприклад невеликими кетягами калини або посадивши на кришку «павука» з кільця ананасу з ананасовими ж ніжками. Викладати плов на тарілки (на них можуть бути «павучки» з консервованих вишень чи «жуки» з маринованих слив) треба з гарбузовою м’якоттю.

У горщику з гарбуза можна запекти–зварити смачну пшоняну кашу з грибами. Для цього треба взяти 1,5—2–кілограмовий овоч, склянку пшона, цибулину, морквину, 200—300 г грибів (печериці, гливи, лісові), по 0,5 чайної ложки порошку мускатного горіха, солі, сушеного кропу і чорного меленого перцю. Почищені і порізані гриби треба попередньо відварити і трохи підсмажити на олії з цибулею і морквою. Варто кілька хвилин поварити і пшоно — щоб зняти піну. Потім промити. Як і в попередньому рецепті, пшоняну кашу варто готувати у припеченому гарбузі, начинивши його акуратно змішаною приправленою начинкою і заливши невеликою кількістю води. Для подачі до столу прикрасити гарбузовий горщик із солоною кашею та тарілки, на які її викладатимете, можна «комахами» зі свіжих чи маринованих огірків або болгарського перцю.

До речі, якщо не можете визначитися, яку страву бажаєте — з рисом чи пшоном, можете готувати рисово–пшоняну, взявши крупи у рівних пропорціях. Таке поєднання з гарбузом дуже приємне на смак.

Із вівсяними пластівцями, журавлиною і шоколадом

Свято Хелловін — нагода згадати про різноманітні борошняні страви, в які додають гарбузове пюре. Їхня загальна риса: помітна кількість приправ, які дають змогу нейтралізувати присмак гарбуза, що не всім до вподоби.

Щоб зготувати млинці з гарбузовим пюре, беріть по пiвсклянки борошна пшеничного вищого ґатунку і грубого помолу, яйце, чайну ложку розпушувача для тіста, столову ложку цукру, чайну ложку кориці, по 0,25 чайної ложки мелених гвоздики, імбиру і мускатного горіха, склянку молока, пiвсклянки гарбузового пюре, 2 столові ложки вершкового масла. В одній посудині змішайте обидва різновиди муки, розпушувач, цукор, корицю, мускатний горіх, гвоздику й імбир; в іншій — яйце, молоко, розтоплене масло і гарбузове пюре. Потім вмішайте у рідину сухі інгредієнти. У сковорідці нагрійте невелику кількість рослинної олії, влийте черпак тіста і розподіліть його по всій поверхні, смажте 2–3 хвилини, допоки не підрум’яниться, переверніть і швидко підсмажте з другого боку. Викладіть на тарілку. Такі млинці можна їсти «порожніми» зі сметаною або начинити їх яблучним чи сливовим повидлом, солодким або підсоленим вершковим сиром.

Якщо хочете здивувати рідних новим смаком, печіть вівсяне печиво з гарбузовим пюре. Потрібно: 1,5 склянки борошна, склянка (або трохи менше) цукру, склянка гарбузового пюре, 0,3 склянки яблучного пюре, яйце, 3 склянки вівсяних пластівців, 50 г вершкового масла, чайна ложка соди, по 0,5 чайної ложки мелених мускатного горіха та імбиру або гвоздики і кориці. Спочатку змішайте два види пюре і всипте у суміш вівсяні пластівці — нехай хвилин 30 набухають. Ввімкніть нагріватися духовку до 180 градусів. Розітріть цукор iз яйцем і маслом. Цю суміш додайте до пластівців. Улийте погашену невеликою кiлькiстю оцту соду. Всипте й акуратно розмішайте борошно. Тісто має вийти досить крутим (якщо рідкувате — додайте борошна). Беріть його ложкою і викладайте круглячки на відстані приблизно 3 см один від одного. Зробіть красиву форму і приплюсніть зверху мокрою рукою. Випікайте 15—20 хвилин. Не пересмажуйте.

Оригінальний і смачний кекс із сушеною журавлиною (чорницями) та білим шоколадом. Для його приготування потрібно: склянка пшеничного борошна вищого ґатунку, 0,75 склянки борошна грубого помолу, чайна ложка соди, 0,25 чайної ложки солі, чайна ложка кориці, 0,5 чайної ложки мускатного горіха, по 0,25 чайної ложки гвоздики та імбиру, 1,5 склянки гарбузового пюре, 0,75 склянки цукру, 2 яйця, пiвсклянки — ванільного йогурту, склянка подрібненого білого шоколаду, 0,25 склянки олії, по пiвсклянки сушеної журавлини і подрібнених волоських горіхів (можна взяти екзотичні горіхи пекан, як в оригінальному рецепті американської кухні). Спочатку у великій посудині треба змішати борошно, соду, сіль і спеції. В іншій — збийте яйця і змішайте їх iз гарбузовим пюре, цукром, олією та йогуртом. Потім вмішайте у рідину сухі інгредієнти. Додайте журавлину, горіхи і шматочки шоколаду. Тісто вилийте у змащену продовгувату форму для кекса. Випікайте при температурі 180 градусів 60—70 хвилин.

Смачного!

ВИПІЧКА

Сирник на гарбузовій основі

Якщо у вас вдасться запіканка з гарбуза, вершкового сиру і яблук — ви матимете надзвичайно смачну і корисну випічку, яку можна порівняти зі знаменитими львівськими сирниками (не смаженими млинцями, а печеними пирогами), які доповнили гарбузовою основою та яблучним прошарком. Пересторога «якщо вдасться» для того, щоб господині включили внутрішнє чуття. Бо у рецепті використовують трохи примхливі гарбуз і яблука: вони можуть бути соковитіші або «сухіші», а це означає, що треба вміти «на око» додавати трохи скріплюючих борошна, манки чи мелених сухарів, щоб випічка не розтікалася.

Отже, для запіканки з гарбуза, вершкового сиру і яблук потрібно: кілограм великих кубиків почищеного гарбуза, 100 г (5 столових ложок) манки, 0,5 кг вершкового сиру ніжної консистенції без грудочок, кілограм кислуватих яблук (8—10 штук), 2 яйця, 3 столові ложки мелених білих сухарів, 4–6 столових ложок цукру, 10 г ванільного цукру, 2 чайні ложки меленої кориці, сік iз половини лимона, вершкове масло для змащення форми і мелені сухарі для її обсипання. Спочатку зваріть шматочки гарбуза до м’якості, але не переваріть, відкиньте на друшляк, щоб максимально стекла вода. Змішайте з цукром і манкою, ретельно розітріть, щоб не лишалися грудочки. Залиште на 20—30 хвилин, щоб розбухла манка. В окремий посуд витисніть трохи лимонного соку. Почистіть яблука і наріжте їх у цей посуд шматочками середньої величини. Періодично перемішуйте яблука з лимонним соком, щоб вони не потемніли. Якщо його замало — витисніть iще. Форму для випікання (можна роз’ємну) щедро змастіть вершковим маслом і обсипте меленими сухарями (можна взяти і панірувальні, але краще, якщо будуть трохи крупніші). У гарбузову масу додайте ванільний цукор, яйце і 3 столові ложки мелених білих сухарів. Потушкуйте яблука декілька хвилин на сухій розігрітій сковорідці, щоб вони стали м’якими, але не розварилися. Викладіть гарбузову масу у форму рівним шаром. Посипте корицею (чайна ложка). Покрийте гарбузову масу шаром яблук. Їх також присмачте корицею (ще одна чайна ложка). Візьміть яйце, що залишилося і відокремте жовток від білка. Білок покладіть у холодне місце. Розітріть сир iз 2–3 столовими ложками цукру і жовтком. Білок збийте у міцну піну і додайте у сирну масу. Обережно, але ретельно все перемішайте. Викладіть сирну масу на яблука і відразу ж ставте запіканку в духовку. (Дехто з господинь робить не три шари, а шість, повторюючи послідовність попередніх). Випікайте 25 хвилин у розігрітій до 200°С духовці. Якщо верх почне рум’янитися дуже швидко, прикрийте його пергаментним папером. Обов’язково дайте запіканці охолонути (інакше, коли різатимете, розповзеться гарбузова основа), прикрасьте шматочками яблук, политими цукровим сиропом, і подавайте до столу.

 

ЗАКУСКИ

Настрахати дітей

Якщо ваші діти наполягають на особливій вечері 31 жовтня (Хелловін святкують у ніч на 1 листопада), піднесіть їм закуску «Павучки». Це фаршировані половинки яєць, які викладають випуклістю доверху, щоб на білу поверхню «посадити» їстівну прикрасу–павучка. Нафарширувати яйця можна традиційною сумішшю з присмачених перцем–сіллю зварених жовтків iз підсмаженою цибулею і майонезом. Хелловінського оранжево–червонуватого кольору можна надати сумішшю дрібно натертої моркви з плавленим сирком, часником і майонезом. Цей колір діти, звичайно, побачать не відразу, але в цьому ще більший — їхньою мовою — кайф. Викласти нафаршировані половинки найкраще на невеликі окремі частинки хрустких хлібців, покриті салатним листям. Найчорніших маленьких павучків можна зробити з маслин (випукла половинка — черевна частина, тонкі смужечки — ніжки), зеленуватих комах — iз консервованих огірків.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>