Смачне місто Тернопіль

30.10.2013
Смачне місто Тернопіль

У цьому казані готували «капусту засипану» — капусняк за стародавнім галицьким рецептом. (автора.)

Небувале кулінарне дійство відбулося цих вихідних на центральному майдані Тернополя. Там проходив перший гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда» (друге слово, запозичене з місцевої говірки, в даному контексті означає як показ, демонстрацію чогось, так і святкове застілля). Організували кулінарне свято десять кращих рестораторів міста. Власне ідея такого дійства, покликаного популяризувати не просто автентичну національну (в даному випадку галицьку), а й екологічно здорову їжу, належить відомому тернопільському ресторатору Михайлу Гросуляку, який спочатку «обкатав» її у власному оригінальному закладі «Старий млин», слава про який вийшла вже далеко за межі України. Відтак разом iз колегами, які не так давно об’єдналися в Гільдію рестораторів Тернопільщини, а також за підтримки міської влади, було вирішено зробити фестиваль масовим, традиційним і своєрідним туристичним брендом міста.

Розповідаючи про задум журналістам, Михайло Гросуляк зазначив також, що Тернопільщина є одним iз найбільших в Україні виробників саме екологічно чистої сільськогосподарської продукції, тож «Галицька дефіляда» покликана ще й допомогти фермерам та селянам, які не труять городи й худобу хімією, знайти свого вдячного покупця.

Цього разу в спеціальних наметах, розташованих у самому центрі Тернополя, десять популярних місцевих закладів громадського харчування представляли єдине фестивальне меню, куди входила одна перша страва та вареники всіх можливих видів. Окрім того, кожен ресторан пропонував якісь свої смаколики — наприклад, домашні ковбаси — виготовлені за народними рецептами без усіляких хімічних добавок. Також у великому казані всі разом готували спільну страву за стародавнім галицьким рецептом — «капусту засипану», що являє собою своєрідний капусняк на міцному бульйоні з пшоном та шкварками. Ним тернополян пригощали безкоштовно, на реш­ту ж страв, а також екологічні алкогольні напої на кшталт «цитринівки» та «хріновухи», було встановлено цілком демократичні ціни. В цілому ж фестивальне дійство було щедро приправлене національними піснями та танцями. Тут же проходив ярмарок екологічно чистої сільськогосподарської продукції.

У перспективі до «Галицької дефіляди» мають долучитися і ресторатори з районів області, а сам фестиваль має стати щосезонним, тобто постійно відбуватися навесні, влітку, восени і взимку. Наступного разу місцеві ресторатори обіцяють смачно порадувати тернополян і гостей міста на старий Новий рік, на свято святого Василя, яке є надзвичайно популярним у західних регіонах України.