Недопалок ціною в 240 тисяч гривень

30.10.2013

П’ять років суворого режиму, а також відшкодування збитків лісовому господарству на суму 220 тисяч гривень та близько 20 тисяч гривень за проведення різних експертиз — такий вирок виніс Новокаховський міський суд 50–річному пастуху з села Корсунки Цюрупинського району. Чоловіка визнали винним у масових лісових пожежах, що охопили Херсонщину влітку 2012 року. Сам пастух щиросердно розкаявся, висловивши здивування, що такий маленький недопалок міг спровокувати настільки масштабне лихо.

Пастуха затримали через три дні після пожежі. Правоохоронці встановили точне місце і час початку пожежі біля села Кринки, знайшли двох свідків, які підтвердили, що бачили, як пастух кидає незгаслий недопалок. Правда, голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк ще рiк тому був переконаний, що підпал лісу заздалегідь спланували браконьєри, які й досі займаються на Херсонщині незаконним видобуванням піску і вирубуванням лісу.

Усього ж, за інформацією прес–служби прокуратури Херсонської області, в результаті масштабних лісових пожеж у серпні 2012 року на Херсонщині вигоріло 1085 гектарів низового та верхового лісу. Суму збитків, завданих державі (з урахуванням робіт iз ліквідації пожежі та відновлення лісових насаджень), оцінюють у 20,6 мільйона гривень. Під час гасіння палаючого лісу постраждало п’ятеро людей.