Одна з гігантів

30.10.2013
Одна з гігантів

Надія Попова у ролі Варки в «Безталанній» Карпенка–Карого.

Учора в Черкасах, у будинку по вулиці Хрещатик, 188, урочисто відкрили меморіальну дошку почесній громадянці Черкас, народній артистці України Надії Поповій, якій у цей день виповнилося б 90 років.

До будинку, де актриса мешкала в останні роки свого життя, прийшли керівники міста, колеги з Черкаського обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка, в якому більше як пів­століття вона працювала, шанувальники її таланту. До речі, Надія Марківна першою в Черкасах отримала звання народної артистки України.

«Надія Попова була з тих людей, які талановиті від природи, вона знакова артистка для Черкас, бо вийшла з тієї плеяди, що й народні артисти України Раїса Кириченко та Анатолій Пашкевич», — каже «УМ» колишній директор Черкаської обласної філармонії Антанас Петраускас, який добре знав пані Надію. Антанас Августинович наголошує, що про таких особистостей, якою була Попова, говорять просто: «Чому я бачив далі інших? Бо я стояв на плечах гігантів. Так от Надія Попова — одна з тих гігантів».

«Для неї не було ні великих, ні малих ролей, бо вона ставилася до своєї роботи дуже серйозно. Вона зіграла у нашому театрі усіх шевченківських героїнь», — додає завідуюча літературною частиною обласного драмтеатру Варвара Присяжненко.

Ідея вшанувати па­м’ять народної артистки меморіальною дошкою в обласному драмтеатрі з’явилася всього кілька тижнів тому. Потім творчий колектив iз цією пропозицією звернувся у Черкаську мерію, яка й прийняла рішення про встановлення меморіальної дошки своїм коштом. А скульптор Іван Лавріненко в стислі терміни виготовив меморіальну дошку в техніці металопластики (ковки та обробки металу лазерним ножем).

У день 90–річчя народної артистки її колеги з драмтеатру поклали квіти на її могилу, до ювілею підготували виставку, на якій розмістили її театральні фото, афіші та програмки, а також відібрані у фондах музею меморіальні речі Надії Марківни, зокрема, вишиту сорочку, капелюшок, рукавички, гримерну валізку.

ДОВІДКА «УМ»

Надія Марківна народилася в селі Дубіївка Черкаського району 29 жовтня 1923 року. У Черкаський драмтеатр прийшла після Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенка–Карого у післявоєнні роки й була тоді єдиною в колективі, хто мав вищу освіту. За своє творче життя Надія Попова зіграла у театрі понад 170 ролей, зокрема, Христю у драмі «Повія», Марусю Богуславку у однойменній п’єсі, Мавру в постановці «У неділю рано зілля копала», Варку у «Безталанній», Ганну в постановці «Мати–наймичка», Простакову в «Недорослі». У театрі вона знайшла й свою долю — її чоловіком став заслужений артист УРСР Микола Васильович Попов, який у різні роки працював тут актором, режисером та директором. Померла актриса 15 років тому.